Trumpovo obećanje rezanja poreza malo je zaliječilo rane burzi u Americi i Europi

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2020. u 22:00

Nakon što je u ponedjeljak pretrpio najveći dnevni pad u povijesti od 2013 bodova, indeks Dow Jones u utorak na otvaranju trgovanja ojačao 700-tinjak bodova.

Globalne burze u utorak su zaliječile dio snažnih gubitaka zabilježenih u ponedjeljak. Nakon što se američki indeks Dow Jones u ponedjeljak srušio za 2013 bodova – najviše u njegovoj povijesti – spustivši se sve do 23.851 boda, kretanje terminskih ugovora sugeriralo je da bi otvaranje trgovanja na Wall Streetu u utorak trebalo započeti skokom od 800-tinjak bodova. To se i više-manje obistinilo, pa je Dow Jones započeo burzovni dan s rastom od preko 700 bodova, odnosno plusom od 3 posto.

S&P 500 i Nasdaq također su odražavali pozitivnije raspoloženje među investitorima ojačavši između 2,7 i 2,8 posto. Oporavak se dogodio i na europskim burzama, pa je njemački DAX oko 15 sati bilježio rast od 1,9 posto, francuski CAC skočio je 1,7 posto, a londonski FTSE ojačao preko dva posto, prenosi CNBC.

Malo utjehe među vijestima o ubrzanom širenju koronavirusa i potonuću cijena nafte na samo 30 dolara za barel investitori su pronašli u izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iznio ideju o poreznom rasterećenju plaća radnika u SAD-u kako bi se prebrodio negativni utjecaj epidemije na gospodarstvo.

Potencijalna porezna reforma došla bi povrh paketa poticaja vrijednog 8,3 milijarde dolara koji čeka odobrenje Senata. Podršku im pruža nada ulagača u daljnje poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima. “Sve se glasnije priča o koordiniranoj fiskalnoj i monetarnoj podršci”, kaže Rodrigo Catril, valutni strateg u National Australia Bank. Inače, snažna korekcija na američkom tržištu kojoj svjedočimo posljednjih 10-ak dana učinila je upitnom sudbinu “bikovskog tržišta” koje traje više od desetljeća. Računajući pad u ponedjeljak, indeks S&P 500 bilježi smanjenje vrijednosti od 19 posto u odnosu na rekordnu vrijednost od 3393 boda dostignutu tijekom trgovanja 19. veljače.

19 posto

pada bilježi američki burzovni indeks S&P 500 do ponedjeljka u odnosu na rekordnu vrijednost od 3393 boda koju je dosegao tijekom trgovanja 
19. veljače

Podsjetimo, pad dublji od 20 posto označio bi ulazak u “medvjeđe tržište”.

Komentirajte prvi

New Report

Close