Teslinu propast očekuje investitor koji je pogodio dolazak krize 2008. godine

Autor: Tomislav Pili , 19. svibanj 2021. u 06:42
Analitičare brine što kompanija nije objavila prodajne prognoze za ovu godinu/REUTERS

Burry je predvidio propast drugorazrednih hipotekarnih kredita, a o njegovoj okladi snimljen je film Big Short.

Michael Burry, američki investitor koji je postao slavan ispravno procijenivši da će 2008. doći do financijske krize zbog propasti drugorazrednih hipotekarnih kredita, a njegova je priča ovjekovječena i u filmu “Big Short”, našao je novu metu.

To je američki proizvođač električnih automobila Tesla, a Burryjeva oklada da će vrijednost tih dionica padati trenutno vrijedi više od pola milijarde dolara.

Opcije na 800.000 dionica

Kako prenose američki mediji, Burryjeva investicijska tvrtka Scion Asset Management krajem ožujka posjedovala je prodajne (put) opcije na 800.100 Teslinih dionica, stoji u izvješću poslanom regulatoru.

Dokument je objavljen početkom tjedna. Prodajne opcije njihovom vlasniku daju pravo prodaje na dan dospijeća. Dobit se ostvaruje ako je trenutna cijena imovine na koju su opcije vezane – u ovom slučaju Teslinih dionica – niža od izvršne cijene u tim vrijednosnicama.

Rekordnu cijenu dionica od 883,09 dolara Tesla je na burzi dosegnuo 26. siječnja nakon jednogodišnjeg uspona tijekom koje je cijena jurnula 700 posto.

Međutim, do kraja ožujka cijena je pala za četvrtinu, a trenutno je 35 posto niža u odnosu na vrhunac. Scion Asset Managament nije u dokumentu obvezan otkriti kada su kupljene opcije i po kojoj cijeni.

Izvješće tek kazuje da je pozicija vrijedna 534 milijuna dolara, a to je iznos dobiven množenjem broja opcija sa burzovnom cijenom dionica na 31. ožujak.

“Tesla je pala 14 posto od kraja prvog tromjesečja, pa bi ove opcije trebale biti profitabilne, ali to se ne može znati sa sigurnošću”, tumači za Bloomberg Steve Sosnick, analitičar tvrtke Interactive Brokers.

Kao što je bio skeptičan prema drugorazrednim hipotekarnim kreditima, pa je u tu okladu uložio milijardu dolara, Michael Burry ne vjeruje ni u Teslinu budućnost. Posebice s obzirom na izrazito visoka vrednovanja dionice.

Sve veća i veća oklada

U veljači je na Twitteru objavio kako njegova posljednja velika oklada “postaje sve veća, veća i veća”, referirajući se na skok Tesline tržišne kapitalizacije.

“Uživajte dok traje”, poručio je tada Burry. U ponedjeljak se cijena dionice zaustavila na 576 dolara čime je burzovna vrijednost kompanije pala na 555 milijardi dolara. Vrijednost koja evidentno kopni odraz je rastućeg skepticizma financijaša oko poslovanja te kompanije.

Kompanija je u prvom tromjesečju objavila rekordnu dobit od 438 milijuna dolara, skok prihoda za 74 posto na 10,4 milijarde dolara, unatoč globalnoj nestašici elektroničkih sklopova za automobile.

No, analitičare je zabrinulo što kompanija nije izašla s ikakvim prognozama o broju prodanih automobila u ovoj godini. Michael Burry još je prošle godine upozorio da će glavni generator Tesline profitabilnosti – prodaja “zelenih kredita” – znatno oslabjeti s obzirom da je Fiat Chrysler povećao prodaju.

Stellantis, nastao spajanjem Fiat Chryslera i Peugeot/Citroëna, objavio je u svibnju kako očekuje da ove godine dostigne europske ciljeve emisija ugljičnog dioksida, pa mu neće trebati Teslini “krediti” da bi izbjegao kazne.

O Burryjevoj okladi Michael Lewis napisao je bestseler Big Short, po čemu je snimljen i istoimeni film. Burryjev lik tumačio je Christian Bale.

Komentirajte prvi

New Report

Close