Statistika sugerira da bi cijene američkih dionica mogle rasti duže od 10 godina

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2021. u 22:00
Prije godinu dana američki burzovni indeksi našli se na dnu/REUTERS

Što je snažniji skok u prvoj godini ‘bikovskog tržišta’, to ono traje duže, ističu američki analitičari.

Ako je suditi po burzovnoj statistici, zbog iznadprosječnog porasta u prvoj godini trenutna “vladavina bikova” na američkim dioničkim tržištima trebala bi potrajati nešto duže od prethodnog.

Kako piše CNN, bikovsko tržište u Americi prošloga je tjedna proslavilo prvi rođendan.

Prije godinu dana tamošnji dionički indeksi našli su se na dnu nakon što su u svega nekoliko tjedana izgubili čak trećinu vrijednosti globalnim širenjem tada nepoznate bolesti izazvane koronavirusom.

Dobrano iznad prosjeka

Međutim, golemi fiskalni poticaji gospodarstvu te napredak u razvoju cjepiva ohrabrili su investitore da se opet okrenu dionicama. Od dna prošlog stoljeća indeks S&P 500 do sada je skočio zadivljujućih 76 posto. A burzovna statistika pokazuje da što je snažniji rast indeksa u prvoj godini, to bikovsko tržište duže traje.

Iako nema jamstva da će se to dogoditi i sada, analitičar tvrtke CFRA Research Sam Stovall u prošlotjednoj je bilješci klijentima napisao kako se iznadprosječni rast u prvoj godini u pravilu prelijeva u dugotrajnije bikovsko tržište. A rast nakon prvih godinu dana ovog tržišta dobrano je iznad prosjeka.

37,5

posto iznosi prosječni rast indeksa u prvoj godini prethodnih bikovskih tržišta

Točnije, dvostruko je viši od prosječnih 37,5 posto prethodnih bikovskih tržišta i ujedno je najviši od 1945. godine, ističe Stovall. Osim toga, prethodno bikovsko tržište započeto 2009. u prvoj je godini rezultiralo rastom S&P-a 500 od 68,6 posto. Kako je prethodni trend rasta vrijednosti američkih dionica trajao više od 10 godina, statistika sugerira da bi sadašnji uzlazni trend mogao potrajati još duže.

Međutim, analitičari upozoravaju kako je sadašnji trend rasta još više proširio jaz između burze i ekonomske realnosti. Nakon što je koronavirus u SAD-u uzeo 530.000 života, 18,9 milijuna ljudi trenutno prima pomoć za nezaposlene, bilo kroz tradicionalne vladine programe ili kroz pandemijske programe.

Rast cikličkih sektora

Iako se američko gospodarstvo oporavlja znatno brže od, primjerice, europskog, i dalje bilježi 9,5 milijuna radnih mjesta manje nego prije pandemije.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S druge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, osjetljivima na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja.

Američka središnja banka Fed nedavno objavila da u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 6,5 posto, što bi bio najveći rast u posljednjih 40-ak godina.

“Tržište je trenutno vrlo zbunjeno, nema stvarnog vodstva. Ulagači su jedan dan skloniji cikličkim sektorima, a drugi tehnološkom… Pozitivno je to što nema agresivne prodaje dionica”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Komentirajte prvi

New Report

Close