Rekorde na burzi ‘hrani’ nada u dodatne poticaje

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2020. u 21:59
S&P 500 zabilježio novu rekordnu razinu/Reuters

Analitičari Citibanka snizili su svoje procjene rasta kineskog BDP-a u prvom tromjesečju s prijašnjih 4,8 posto na 3,6 posto.

Rekordne razine svjetskih burzi unatoč sve većem broju žrtava i zaraženih koronavirusom analitičari pripisuju očekivanjima investitora da slijedi još jedna velika monetarna “injekcija” kojom će središnje banke tržišta dodatno preplaviti novcem.

Europski indeks STOXX 600 prošloga je tjedna dosegnuo rekordnu razinu, kao i američki S&P 500. U Aziji, epicentru zaraze, reakcija je bila nešto izraženija, ali i dalje nije dramatična. Naime, indeks burze u Šangaju je tek 6 posto niže od najviše vrijednosti postignute sredinom siječnja dok je hongkonški Hang Seng slabiji za 4 posto.

Za dio analitičara to je dokaz da investitori vjeruju da će središnje banke ubrizgati još novca u financijski sustav. Uvjerenje dodatno učvršćuju makroekonomske prognoze koje sugeriraju da će središnje banke morati reagirati.

Analitičari Citibanka snizili su svoje procjene rasta kineskog BDP-a u prvom tromjesečju s prijašnjih 4,8 posto na 3,6 posto. Procjena rasta za cijelu 2020. snižena je sa 5,5 posto na 5,3 posto.

Ulagački optimizam nije bez utemeljenja ako se zna koliko su središnje banke prošle godine ubrizgavale monetarnih poticaja. Prema podacima banke JP Morgan, lani je 49 središnjih banaka snizilo kamatne stope 71 put.

Komentirajte prvi

New Report

Close