Nakon velikog potonuća, evo što se danas očekuje na burzama

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2020. u 09:11
Foto: Getty Images

Snažna korekcija na američkom tržištu kojoj svjedočimo posljednjih 10-ak dana učinila je upitnon sudbinu “bikovsko tržište” koje traje više od desetljeća.

Globalne burze danas bi trebale zaliječiti dio snažnih gubitaka zabilježenih u ponedjeljak. Nakon što se američki indeks Dow Jones srušio za 2013 bodova – najviše u njegovoj povijesti – spustivši se sve do 23.851 boda, kretanje terminskih ugovora u utorak sugerira da bi današnje otvaranje trgovanja na Wall Streetu trebalo započeti skokom od 839 bodova. Terminski ugovori na S&P 500 i Nasdaq također sugeriraju pozitivnije raspoloženje među investitorima. Oporavak bi se trebao dogoditi i na europskim burzama, pa bi njemački DAX trgovanje mogao započeti rastom od 173 boda, francuski CAC skokom od 55 bodova, a londonski FTSE trebao bi ojačati za 117 bodova, prenosi CNBC.

Malo utjehe među vijestima o ubrzanom širenju koronavirusa i potonuću cijena nafte na samo 30 dolara za barel investitori su pronašli u izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iznio ideju o poreznom rasterećenju plaća radnika u SAD-u kako bi se prebrodio negativni utjecaj epidemije na gospodarstvo. Potencijalna porezna reforma došla bi povrh paketa poticaja vrijednog 8,3 milijarde dolara koji čeka odobrenje Senata.

Inače, snažna korekcija na američkom tržištu kojoj svjedočimo posljednjih 10-ak dana učinila je upitnon sudbinu “bikovsko tržište” koje traje više od desetljeća. Računajući pad u ponedjeljak, indeks S&P 500 bilježi smanjenje vrijednosti od 19 posto u odnosu na rekordnu vrijednost od 3393 boda dostignutu tijekom trgovanja 19. veljače. Podsjetimo, pad dublji od 20 posto označio bi ulazak u “medvjeđe tržište”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Di je Škoro ekonomist. Ništa od njega pa ekonomija mu je struka, ali on jedino o – izlizanim temama nacionalizma, ustašama, partizanima, domoljubima… i ostalim temama popularnim  po pustim slavonakim selima gdje su ostali jedino još ratni invaljdi koji žive od mirovine i par gazda koji žive od poticaja, pa o tome uz pivo kod trgovine dok traktor radi lamentiranu.

New Report

Close