Zagrebačka burza proživjela najveći slom od krize 2009., ali ‘narodna dionica’ HT-a odolijeva rasprodaji

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2020. u 08:01
Teško je predvidjeti u kojem će smjeru tržište krenuti, kažu sa ZS, Foto: FILIP BRALA/PIXSELL

Na stanje na burzama, uz koronavirus, utječe i oštar pad cijena nafte zbog propalog dogovora top proizvođača.

Na globalnim burzama opet je zavladao “Crni ponedjeljak”, a neokrznuto nije ni hrvatsko dioničko tržište. Odmah na otvaranju trgovanja indeks CROBEX zaronio je rijetko viđenih 7 posto, no tijekom prijepodneva uspio je nadoknaditi dio gubitaka i prije 12 sati minus je iznosio 5,2 posto. Međutim, u popodnevnom dijelu trgovanja uslijedilo je novo poniranje, pa je CROBEX zaključio dan na 1680 bodova što je 7,6 posto niže. Valja naglasiti kako ovako dubok dnevni pad statistika Zagrebačke burze ne pamti od početka lipnja 2009. godine. Od likvidnijih izdanja pad su predvodile turističke dionice Valamar Riviera i Arena Hospitality Group koje su izgubile oko 16 posto vrijednosti. S druge strane, “narodna dionica” Hrvatskog telekoma odlično je odlijevala rasprodaji pa se njome trgovalo po 1,7 posto nižoj cijeni od 171 kune.

Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke tumači kako su recentna kretanja na Zagrebačkoj burzi u skladu s iznimno jakim previranjima na svjetskim tržištima kapitala koja zbog daljnjeg širenja zaraze virusom Covid-19 traju već neko vrijeme, a u ponedjeljak su dodatno intenzivirana oštrim padom cijene nafte nakon trzavica i nemogućnosti postizanja dogovora između najvećih svjetskih proizvođača ovog energenta.

“U osnovi tržišnih previranja je zabrinutost oko ekonomskih implikacija ovih događaja, odnosno koliki negativni utjecaj će imati na globalni ekonomski rast te na gospodarstva pojedinih država, ali i na buduće zarade kompanija. Smatramo da tržište trenutačno obilježavaju značajno povišene razine rizika, te u takvom okruženju nesigurnosti ne iznenađuje djelovanje investitora u smjeru smanjivanja izloženosti rizičnim klasama imovine i eventualna potraga zaštite u sigurnim lukama. Međutim, s obzirom na to da se o krajnjem dosegu i trajanju ovih kriza zasad može jedino spekulirati, u ovom trenutku je gotovo nemoguće okarakterizirati adekvatnost intenziteta dosadašnje reakcije na tržištu”, ističe Augustinović.

Slomu tržišta svjedoče i europske burze, pa je paneuropski indeks STOXX 600 u ponedjeljak izgubio više od 6 posto vrijednosti i time zagazio u “medvjeđe tržište”. S vrijednošću od 1680 bodova hrvatsko dioničko mjerilo bilježi 16,6 posto pada od početka godine i sada je na razini iz lipnja 2016. godine. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe da je koronavirus donio veliku dozu neizvjesnosti i sasvim je logično da tržišta zbog toga pokazuju zabrinutost i strah. “Nezadovoljni smo ovako snažnim padom cijena na Zagrebačkoj burzi, ali teško je predvidjeti u kojem će smjeru tržište krenuti jer nije jasno kako će pojedine države suzbijati epidemiju“, ističe Gažić.

Komentirajte prvi

New Report

Close