Najveći pad Wall Streeta ove godine povukao i Apple

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2019. u 14:23
U listopadu je Apple na burzi vrijedi 233 dolara/REUTERS

Od Trumpovih najava 5. svibnja da će povećati carine na kineski uvoz vrijednost Applea na burzi pala je 10%.

Dionica Applea opet se vratila u "medvjeđe tržište" usred žestoke rasprodaje na Wall Streetu u ponedjeljak, potaknute zabrinutošću zbog eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Vrijednost američkog tehnološkog diva potonula je 5,8 posto, a cijena dionice zaustavila se završetkom trgovanja na 185,72 dolara te je tako 20 posto niže od najviše cijene u posljednjih godinu dana. Podsjetimo, u listopadu je Apple na burzi vrijedio 233 dolara.

'Zahvala' Bijeloj kući 
Gubitak vrijednosti Apple može "zahvaliti" Bijeloj kući. Naime, predsjednik Donald Trump 5. svibnja je upozorio da će povećati carine na dio kineskog uvoza sa 10 na 25 posto. Od tada je Apple na burzi potonuo 10 posto. Međutim, povećanje carina nije se negativno odrazilo samo na proizvođača iPhonea, već i na dobavljače komponenata za njegove proizvode.

 

8,24 mlrd.

dionica protrgovano je u ponedjeljak, 18 posto više od prosjeka

Tajvanski Catcher Technology, dobavljač dijelova za iPhone, izgubio je na burzi sedam posto dok je austrijski AMS, proizvođač svjetlosnih senzora, pao pet posto. Trgovinski odnosi Amerike i Kine od velike su važnosti za Apple. Naime, kompanija pokušava stabilizirati svoju tržišnu poziciju u Kini. U prvom tromjesečju ove godine na kineskom tržištu uprihođeno je 10,2 milijardi dolara što je 21 posto manje nego godinu ranije. Predstavljajući rezultati, izvršni direktor Tim Cook je analitičarima izjavio kako je najgore prošlo za prodaju iPhonea, vodećeg generatora Appleovih prihoda. Kako je dodao Cook, kompanija primjećuje poboljšanje trgovinskog dijaloga između dva vodeća svjetska gospodarstva. 

Kapital traži utočište 
Povratak Appleove dionice u "medvjeđe tržište" tako vrlo plastično opisuje stanje na američkom dioničkom tržištu posljednjih dana. Početak radnog tjedna donio je najveći dnevni pad indeksa od početka ove godine pošto je Dow Jones skliznuo 617 bodova ili 2,38 posto, na 25.324 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,41 posto, na 2811 bodova, a Nasdaq indeks 3,41 posto, na 7647 bodova.

Tako je nastavljen oštar pad na Wall Streetu, s obzirom da su i prošloga tjedna cijene dionica pale više od dva posto. Još nedavno dionice su rasle zahvaljujući nadi ulagača da će trgovinski pregovori, popraćeni optimističnim najavama s obje strane, uroditi dogovorom. "Situacija je vrlo loša, tržište ovo shvaća kao prekid pregovora i korak unazad. Puno je nesigurnosti i to bi moglo voditi daljnjem usporavanju rasta oba gospodarstva", kaže Michael O'Rourke, analitičar u tvrtki JonesTrading.

S druge strane, kako ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital, rastu cijene zlata i državnih obveznica. Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje iznadprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika u ponedjeljak zamijenilo 8,24 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,97 milijardi. Međutim, utorak je donio blagi oporavak burzi s obzirom na poruku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom susresti krajem lipnja i da vjeruje da će razgovori biti uspješni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close