Hanfa bez komentara na prozivke šefa Petrokemije

Autor: Tin Bašić , 23. siječanj 2013. u 12:01
Josip Jagušt; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Prekršajne i kaznene odredbe vezane uz manipulaciju tržištem kapitala regulirane su predmetnim zakonima (Zakon o tržištu kapitala, Kazneni zakon).

Prekršajne i kaznene odredbe vezane uz manipulaciju tržištem kapitala regulirane su predmetnim zakonima (Zakon o tržištu kapitala, Kazneni zakon).

"Agencija ne izvješćuje javnost o tijeku svojih nadzornih aktivnosti i povezanim postupcima te napominjemo kako nemamo komentare na izjave g. Jagušta", jedini je to komentar koji je dobio Poslovni dnevnik vezano za intervju predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta u kojemu je kritizirao rad Hanfe.

Jagušt je, podsjetimo, u svom odgovoru putem odvjetnika naveo da se napad na njega događa zbog interesa nekih pojedinaca i pritom kazao da je lani u proljeće “cijena dionica Petrokemije bila je napuhana zbog napisa i blogova, a Hanfa nije reagirala i da se to isto sada dogodilo nakon napisa o privatizaciji”. 

Jagušt je u tom intervjuu izjavio da priprema razgovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koja bi mogla sufinancirati projekt kogeneracijskog postrojenja, ali ući i u vlasničku strukturu u kontekstu modernizacije tvrtke kao i moguće privatizacije.

Kontaktirali smo i Zagrebačku burzu i pitali ih jesu li tražili očitovanje Uprave Petrokemije.

“Burza kontinuirano vrši nadzor izdavatelja te, sukladno svojim ovlastima, poduzima korake s ciljem zaštite ulagatelja, ostvarenja transparentnog tržišta i ostvarivanja informacijske ravnoteže. U slučaju postupanja koja bi mogla biti od značaja za investicijsku javnost, burza će istu obavijestiti putem svojih internetskih stranica”, diplomatski su poručili sa ZSE.

Izjave Jagušta podsjećaju na način na koji je komunicirao čelni čovjek Podravke Zvonimir Mršić, koji je u listopadu ulagačima javno poručio da slijedi još dobrih vijesti u Podravci i da sačuvaju nešto novca što je uzrokovalo skok cijene dionice, a za što ga je Hanfa opomenula. No dionica Petrokemije nije drastično rasla, ali je znakovito da je njezina cijena u ponedjeljak i utorak porasla 1,7 odnosno 1,4 posto, a u srijedu do podneva porasla 1,2 posto. Je li rast cijene dionice povezan sa izjavama Josipa Jagušta, može utvrditi jedino Hanfa – kojoj je trebalo dva mjeseca da Mršiću izreče kaznu opomene nakon njegovih izjava.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Legitimno je pravo svakoga da pise afirmativno o svojim dionicama pa tako i XY-a. Isto tako je legitimno pravo svakoga da ospori njegove argumente. Ja ne vidim zbog cega bi Hanfa trebala reagirati radi necijeg pisanja u novinama ili na blogu.

Ja osobno mislim da su sanse da se PTKM privatizira vrlo male i da je interes za privatizaciju mali, ako ga uopce ima.

Za one koji ne znaju, dok nije postao turbo-kapitalist i N. Bakić je sudjelovao u sindikalnim akcijama za povećanje plaće prosvjetarima. Pitajte ga o tome na blogu, vi koji idete tamo, pa ćete vidjeti demokraciju u punom sjaju.
Problem je što se dopušta jednom čovjeku da vrlo agresivno gura svoje interese.
Njegova žeđ za novcem je legitimna, ali problem ovog društva i medija je što se takvom daje toliko prostora i pažnje. Zanimljivo je da se on kao mali dioničar sa 3-4% glasova obračunava sa sindikalistom Klausom i to vrlo perfidno i nisko, s Jaguštom također, a do nedavno ih je slavio i pisao pangerike.

ma užas.. ja sam im pisao u nekoliko navrata.. dobio sam isti odgovor.. oni kao prate sve šta se događa i nema potreba da ja njih izvješćujem o takvim stvarima.. a kao sve pokrenute parnice mogu pronaću njihovim izvješćima… Svaki dan očeš na tv, radiju ili novinama ima vijesti, izjava koje se nebi smijele pisati pa opet nikome ništa!

pa zna se tko i kako napuhuje ptkm i ostale dionice iz svog portfelja ali je zanimljivo da je i jutarnji list uključio u cijelu priču.pa sjećate se serije tekstova burzovnog gurua subotom u jutarnjem gdje je direktno hvalio svoj portfelj i pljuvao po mirovincima.
koliko sam vidio sad je i sam priznao da je kupovao ptkm na vidokim cijenama i izgubio dosta novaca.

New Report

Close