Dionice pred dugim padom vrijednosti?

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2018. u 07:01
U utorak su prvo nastradale kineske burze, a potom europske i američke/REUTERS

Na dionice će negativno utjecati rast inflacije, podizanje kamatnih stopa i usporena ekonomija svijeta.

Potonuće globalnih burzovnih indeksa u utorak izazvano još jednim dolijevanjem ulja na vatru američko-kineskih trgovinskih odnosa možda je uvod u dužu korekciju dioničkih tržišta, ocjenjuju domaći analitičari. Nakon što je predsjednik Donald Trump objavio kako je od vlade zatražio sastavljanje dodatne liste kineskih proizvoda u vrijednosti uvoza 200 milijardi dolara na koje bi se primjenjivala carina od 10 posto, prvo su nastradale kineske, odnosno azijske burze, a zatim i ostatak svijeta.

Indeks Šangajske burze srušio se za 3,8 posto dok je mjerilo burze u Shenzenu potonulo čak 5,8 posto. Indeks Tokijske burze Nikkei srezan je 1,8 posto, a MSCI indeks azijsko pacifičkih dionica pao je na najnižu razinu u posljednje dvije godine. Rasprodaja se prelila i na europske burze, pa je oko 15 sati paneuropski indeks STOXX 600 oslabio 0,8 posto dok su njemački DAX i francuski CAC bilježili minuse od 1,3, odnosno 1,2 posto.

Nakon otvaranja američkih tržišta Dow Jones indeks srušio se za 300 bodova čime je izbrisao sav dobitak za ovu godinu i zagazio u negativno područje. Za sve koji se pitaju je li ovo tek jednokratna reakcija ili se ipak radi o najavi dužeg negativnog trenda, odmah slijedi loša vijest – analitičari ocjenjuju da će pad burzi potrajati.

"Tržišta kao da su bila uljuljkana te su napokon odgovorila na najave tarifa. Za očekivati je bilo da investitori pri prvim najavama već prije par tjedana reagiraju odlučnije i daju nedvosmislen signal u smislu repozicioniranja odnosno smanjivanja izloženosti vlasničkim vrijednosnim papirima. Obzirom da je teško izmjeriti konačne učinke uvođenja tarifa, a pogotovo što se čini da ni sami protagonisti ne znaju do koje granice žele ići s protekcionističkim mjerama, smatram da će tržišta uskoro ući u razdolje povećane volatilnosti", kaže financijski analitičar Igor Gvozdanović.

 

5,8 posto

pala je burza u Shenzenu

Prema njegovim riječima, Trump je postavio situaciju zatvorenikove dileme iz koje se nada iznaći tarifni Nash ekvilibrij koji će donijeti više američkom gospodarstvu. "Zanimljivo je primijetiti da su gotovo svi značajni indeksi, pa i terminski ugovori na indekse 'u crvenom' dok se Russell 2000 futures zeleni što nagovještava rotaciju, odnosno izlazak investitora iz dionica većih korporacija i kupnju dionica manjih, odnosno regionalnih kompanija za koje se smatra da njihove zarade neće trpjeti uslijed najavljenih mjera", pojašnjava Gvozdanović.

To će uistinu u početku i vjerojatno biti slučaj, dodaje Gvozdanović "Manje, regionalne kompanije iz sastava Russell 2000 indeksa bit će u poziciji nadomjestiti smanjenu kinesku ponudu, ali u dužem roku, a pogotovo ako carine budu na snazi duže vrijeme, taj prvotno pozitivan efekt neminovno će se negativno odraziti na cjelokupno gospodarstvo", kaže Gvozdanović. No, ukoliko se najave obistine i ukoliko Trump, a onda i kineska vlada uđu u tarifnu spiralu, vrlo je vjerojatno da će ubrzati inflatorne pritiske i rast cijena.

"Uz vrlo vjerojatno usporavanje rasta Kine krajem 2018. i 2019. sa šest posto na četiri posto, anemičan rast europskog gospodarstva od dva do 2,5 posto, vrlo je vjerojatno da će globalni rast, a tako i rast najvećeg gospodarstva usporiti. Uz rast cijena, uvođenje carina, podizanje kamatnih stopa – kao da se kockice slažu na način da bi smo mogli do kraja ove godine osjetiti početak vrlo negativnog gospodarsko-investicijskog ciklusa", mišljenja je Gvozdanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close