Danas je Crni petak: Evo po čemu je, osim po popustima, specifičan današnji dan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2023. u 11:26
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danas će se, pak, na najvećoj svjetskoj burzi trgovati skraćeno, a u fokusu ulagača bit će potrošnja za Crni petak.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica blago pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u devet tjedana.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, skliznuvši s najviše razine u devet tjedana.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 7.465 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,03 posto, na 15.989 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 7.276 bodova.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od 0,8 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,5 posto, a porasle su, za 0,2 posto, i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,6 i 1,9 posto.

Azijski su ulagači već danima oprezni jer nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržišta.

Ipak, na putu su tjednih dobitaka jer su tržišta na početku tjedna znatno porasla, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamatnih stopa u zapadnim zemljama završen.

No, posljednjih se dana trguje oprezno jer gospodarski pokazatelji iz regije nisu baš impresivni.

Jutros je obavljeno da je industrijska aktivnost u Japanu u listopadu pala šesti mjesec zaredom, dok je temeljna stopa inflacije ponovno blago porasla, premda manje nego što se očekivalo.

Kineske su burze, pak, osjetnije pale zbog korekcije cijena dionica nakon jučerašnjeg znatnog rasta, kada su ulagače ohrabrile nove mjere kineskih vlasti za stabilizaciju tržišta nekretnina.

Ulagačima jutros nedostaju i smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u nije radilo zbog Dana zahvalnosti.

Danas će se, pak, na najvećoj svjetskoj burzi trgovati skraćeno, a u fokusu ulagača bit će potrošnja za Crni petak. Taj dan, kada trgovine nude velike popuste, smatra se početkom sezone blagdanske potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close