Stigao je Crni petak. Što Hrvati najviše kupuju?

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2023. u 11:02
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Svake godine diljem svijeta posljednjega petka u studenom održava se Black Friday – Crni petak. To je jedan od najprometnijih dana za kupnju, osobito u SAD-u, odakle je i potekao.

Kilometarske kolone, višesatno čekanje i kupci koji grozničavo grabe ekstrasnižene proizvode kod nas se ipak neće vidjeti.

Majsan: Hrvati očekuju najveće popuste u tehnici

Stručnjak za internet, prodaju i marketing, te predsjednik Udruge e commerce koja okuplja više od 500 hrvatskih web shopova Marcel Majsan kazao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako prema istraživanju samo trećina trgovaca ne sudjeluje u današnjim akcijama.

Dodao je trgovci ne mogu stavljati velike popuste, jer je Hrvatska ipak malo tržište.

– Hrvati očekuju najveće popuste u tehnici, gdje su marže najniže. Možda ćemo vidjeti malo veće popuste na artiklima odjeće i obuće, ali to je ujedno kategorija koja se i najčešće kupuje, poručio je Majsan.

Što se tiče Crnog petka u Sjedinjenim Američkim Država je taj dan postao tradicija, te se popusti kreću čak i do 90 posto. Ali je i veće tržište od Hrvatske, stoga se te dvije zemlje ne mogu ni usporediti.

On-line trgovina udvostručila se posljednjih pet godina

Udruga e commerce provodi redovita istraživanja, koja pokazuju da Hrvati koji kupuju preko interneta, rade to dosta često. Ono što je različito od kupovanja u drugim zemljama u odnosu na Hrvatsku je to što Hrvati vole plaćati tijekom preuzimanja pošiljke, više vjeruju trgovinama koje imaju fizičke trgovine i traže proizvode na popustima, te su više cjenovno osjetljivi.

Majsan je istaknuo kako Hrvati više vjeruju domaćim web shopovima.

Majsan je rekao kako se on-line trgovina u Hrvatskoj udvostručila posljednjih pet godina. Najveći skok je bio u vrijeme pandemije.

Kako biti odmjeren i promišljen kupac?

Kako biti odmjeren i promišljen kupac? Stručnjak za internet, prodaju i marketing Marcel Majsan upozorio je kupce da ne budu naivni.

– Sada u vrijeme akcija za Black Friday niče dosta lažnih web shopova, kojima je cilj uzeti podatke s kartice. Ako je cijena dosta niska, obavezno provjeriti trgovca, treba pogledati podatke tvrtke, koje se nalaze na web stranici, te treba istražiti tu firmu kakva joj je povijest. Ako ništa od toga nema, treba potražiti sigurniji način plaćanja, naglasio je Majsan.

Hrvati bi ove godine na Crni petak mogli potrošiti oko 70 milijuna eura, 10 posto više nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close