Broj izvješća na Zagrebačkoj burzi bez zamjerki revizora veći za 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2020. u 22:00
Posebno dobar rezultat zabilježen je u najvišoj kotaciji, Vodećem tržištu/SHUTTERSTOCK

Kod modificiranih mišljenja, njih 90 posto se odnosi na mišljenje s rezervom, 7 posto na suzdržano mišljenje, a 3 posto na negativno mišljenje.

Sve je više kompanija s dionicama uvrštenima na Službeno tržište Zagrebačke burze na čija financijska izvješća revizori nemaju zamjerki. Kako je priopćila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), od ukupno 100 izdavatelja koji su predali revidirani godišnji izvještaj za 2019. godinu, 70 posto ima pozitivno mišljenje revizora, a 30 posto modificirano.

Uključena pitanja

Hanfina godišnja analiza je pokazala kako je porastao broj kompanija uvrštenih na Službeno tržište koji su dobili pozitivno revizorsko mišljenje. Naime, pozitivno mišljenje revizora na dobio je 21 izdavatelj, u odnosu na njih 19 godinu ranije, što je rast od 10,5 posto.

Modificirano mišljenje u tom segmentu tržišta dobila su četiri izdavatelja, dok ih je lani bilo šest. Kako stoji u analizi, kod modificiranih mišljenja njih 90 posto se odnosi na mišljenje s rezervom (27 izdavatelja), 7 posto na suzdržano mišljenje (2 izdavatelja), a tri posto na negativno mišljenje (1 izdavatelj).

Iz Hanfe napominju i kako je dodatno utvrđeno da 53 posto izdavatelja koji su predali revidirani financijski izvještaj za 2019. u izvješću revizora imaju uključen odjeljak za isticanje pitanja, dok je prethodne godine taj postotak iznosio tek 36 posto. Također, kod 19 posto izdavatelja se ističe značajna neizvjesnost u vezi s vremenski neograničenim poslovanjem.

Drugim riječima, revizori smatraju da bi te tvrtke uskoro mogle propasti. Analiza je pokazala da je dobar rezultat zabilježen u segmentu Vodećeg tržišta, najviše kotacije Zagrebačke burze. U tom segmentu svi su izdavatelji dobili pozitivno mišljenje revizora, isto kao i godinu ranije.

Dobar primjer ostalima

S obzirom da je riječ o najzahtjevnijem tržišnom segmentu kada su u pitanju obveze izdavatelja, osobito u pogledu transparentnosti, „analiza je potvrdila visoku kvalitetu objavljenih informacija te veliku transparentnost prema ulagateljima i javnosti čime su izdavatelji u toj kategoriji dobar primjer svim sudionicima na tržištu kapitala“, ističu iz Hanfe.

U segmentu Redovnog tržišta koje obvezuje izdavatelja na dostavu samo informacija propisanih Zakonom o tržištu kapitala, broj izvještaja s pozitivnim mišljenjem je smanjen. S lanjskih 48, ove je godine pao na 44 izvještaja. Modificirano mišljenje u tom segmentu ima 26 izdavatelja, a preostali nisu objavili izvještaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close