U cilju postizanja što boljih efekata u nadzoru tržišta ministar Tomislav Tolušić odlučio je da će ubuduće češće rotirati mjesno nadležne inspektore radi njihove osobne zaštite, ali i zaštite cijelog sustava sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj.
Koje vrste inspekcija hrane postoje:
Temeljem zakonodavstva koje je obvezujuće za sve članice EU proizvodnja hrane se kontrolira od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda koji se prodaje potrošačima – od polja do stola.
Inspekcije nadležne za provedbu službenih kontrola hrane u Republici Hrvatskoj su poljoprivredna i veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede te sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. Podjela nadležnosti između inspekcija propisana je Zakonom o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja.
Što je kontrolirala veterinarska inspekcija:
Inspektori Ministarstva poljoprivrede tijekom prošlog tjedan proveli su veterinarski nadzor u 10 odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance: KAUFLAND, SPAR, METRO, LIDL, BILLA, MI BRAĆA PIVAC, PPK KARLOVAČKA MESNA INDUSTRIJA, KONZUM, PETASON i PLODINE.
Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladištenje hrane životinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso.
Veterinarska inspekcija obavila je nadzor s ciljem utvrđivanja pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom propisanih pravila. Provjeravala je opremu i infrastrukturu objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na načelima HACCP-a kao i označavanje i sljedivost proizvoda. Kod slučajeva kada subjekti u poslovanju s hranom nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost – hrana je neškodljivo uklonjena.
Danas smo dobili konačne rezultate laboratorijskih pretraga, pa predstavljamo javnosti zaključno izvješće dosadašnjeg nadzora. U svih 10 subjekata u poslovanju hranom uočena je neka vrsta nesukladnosti.
- Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili smrznuto pred sam kraj roka trajanja, to je meso odmah neškodljivo uklonjeno.
- Do sada je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene kontrole su još u tijeku.
- Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih 10 objekata.
Rezultati analize za 10 subjekata u proizvodnji s hranom
1. Objekt EUROPA UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA (KAUFLAND), Gospodarska ulica 2, Jastrebarsko
Podaci o uzorku/cima
Pureći Hamburger sa ružmarinom, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia, 4.11.2016, broj 1076282246, rok valjanosti 22.11.2016
Pureća prsa – svježe, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia, L05176064, rok valjanosti 24.11.2016
Rezultat analize
Zaprimljen 22.11.2016. Pureći Hamburger s ružmarinom, AIA,S.P.A.,37036 S. Martino,Italia-4 od 5 jedinica POZITIVNO Salmonella spp NESUKLADNO
Zaprimljen 23.11.2016. Pureća prsa – svježe; MKB nalaz: 2 od 5 jedinica POZITIVNO Salmonella spp; U 2/5 jedinica uzorka izolirana Salmonella ser. Kentucky NESUKLADNO
Napomena: Od Hrvatske agencije za hranu zatražena je procjena rizika budući da S. Kentucky nije regulirana Uredbom 2073/2005.
ZAKLJUČAK: Meso peradi (u ovom slučaju puretina) u kojem je utvrđena S. Kentucky, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice djece, starijih i imunokompromitirajućih osoba. Dodatni rizik za zdravlje je u utvrđenoj pojavi rezistencije ovog serotipa salmonele na antimikrobne lijekove koji se koriste u terapiji ljudi.
Poduzete upravne mjere
Ovisno o rezultatu službene kontrole 24.11.2016. donijet će se rješenje.
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog po članku 34. Zakona o hrani, stavljanje na tržište nesukladne hrane
Postupanja nakon dobivanja nesukladnih rezultata analiza
Pokrenuto hitno povlačenje proizvoda s tržišta, proslijeđeno u RASFF sustav
2. Objekt LIDL HRVATSKA d.o.o., Čabdin 56, Jastrebarsko
Podaci o uzorku/cima
Pureći Cordon Bleu, smrznuti, Gallicoop,Szarvas, POB 73, Hungary, Lot nr 16307, rok valjanosti 01.01.2018.
Rezultat analize
Zaprimljen 23.11.2016. Pureći Cordon Bleu; MKB nalaz: Salmonella spp (5 jedinica) negativno; SUKLADNO
Uočene nesukladnosti
Prostorije u kojima se posluje s hranom nisu čiste, održavane i u dobrom stanju. Subjekt ne analizira razvoj trendova rezultata ispitivanja
Prekršajne odredbe koje će se poduzeti
Optužni prijedlog sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Kad mene je bio veterinarski inspektor prisutan prilikom utovara životinja s moje farme u vozilo prema klaonici s ovjerenom putnicom, kod klaonice je bio prisutan veterinar koji je kontrolirao istovar životinja i putnicu,
nakon negdje 7-8 sati dolazi inspektor štambilja čisto meso s odgovarajućom težinom i prisutan je prilikom utovara na vozilo koje vozi do prodajnog mjesta- tržnice. Prilikom istovara mesa veterinar je pristan i provjerava da li odgovaraju papiri od prijašnjeg veterinara s količinom mesa.
Ako je išlo meso iz klaonice u preradu tada je veterinar bio prisutan u preradi prilikom preuzimanja mesa i nakon što se meso preradilo opet je dao papir za utovar, da bi opet trebalo zvati inspektora prilikom preuzimanja prerade na prodajnom mjestu.
Za svaki pregled inspektori su slali račun, a neki su obračunavali i putne troškove.
Obično je 2 puta godišnje dolazila sanitarna inspekcija, a iz Zavoda su redovito uzimali bris.
Ne tvrdim da se baš svi mali mesari pridržavaju procedure, ali tvrdim da se 100% više kontroliraju od velikih lanaca u kojima veterinarska inspekcija vrlo vjerovatno nije nikad ni bila.
Kod nas se mora dogoditi tragedija da uhljebi izađu na teren i da počnu raditi, jer ako su sad našli
40 tona mesa neispravnoga ili bez potrebne dokumentacije, a koliko je takvog mesa bilo prije, što ste radili do sad…
Treba kontrolirati i hranu kojom se hrane,to jest tove životinje. Od malih seoskih dvorišta do velikih farmi. Da vidimo je li istina da se događa da perad kljuca umjetno gnojivo od kojeg navodno brzo dobiva na težini. Kontrole trebaju postati svakodnevna rutina, ne samo trenutna akcija koja će nakon prvog naleta i par dežurnih krivaca stati.
pravedno bi bilo da se to isporuči u saborski restoran i nadležna ministarstva, te bez velike termičke obrade posluži onima, koji su u stvari zaslužni za ovakvo stanje
Uključite se u raspravu