Za Jadroplov ponude dva domaća igrača?

Autor: Jadranka Dozan , 08. rujan 2014. u 15:19
Od 14 interesenata većina odustala jer je Vlada prekrajala uvjete/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Brodosplit i Tankerska plovidba potvrdili dubinsko snimanje, a uvjeti ionako krojeni po mjeri domaćih tvrtki.

Drugi krug natječaja za prodaju većinskog paketa splitskog Jadroplova ulazi u završnu fazu.

Idući ponedjeljak interesentima istječe rok za slanje obvezujućih ponuda. Tada će se napokon pokazati je li nakon povelikog zanimanja investitora za tu privatizaciju, iskazana kroz čak 14 (neobvezujućih) pisama namjere pristiglih u roku Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, u drugome krugu knjiga doista pala na dva slova. Točnije, na dva domaća igrača, Brodosplit i Tankersku plovidbu. Iz tih su kompanija u međuvremenu potvrdili da rade dubinski pregled, a u lokalnim se poslovnim krugovima govorilo kako se u svrhu snimanja flote potezalo i u neke strane luke. Uz njih se u kontekstu najava postupka 'due diligencea' donedavno spominjao i jedan inozemni igrač, no još početkom ovog mjeseca navodno se nije pojavio u splitskoj kompaniji pa ostaje vidjeti hoće li biti iznenađenja i hoće li se možda ipak pokazati da se nisu svi stranci obeshrabrili.

Priča o velikom osipanju interesenata u javnosti se već neko vrijeme glasno pripisuje uvjetima definiranim uoči drugog natječajnog kruga koji su, kako se tvrdi, krojeni po mjeri domaćih igrača, prije svega Brodosplita u vlasništvu Diva odnosno Tomislava Debeljaka. Uz prvotno utvrđenu početnu cijenu od 130 milijuna kuna za državni paket dionica, investitorima je nametnuta obveza dokapitalizacije za 130 milijuna kuna u roku pola godine (uz 20-milijunsku kaznu ne provede li se), a jedan od zahtjeva je i zadržavanje sjedišta tvrtke najmanje pet godina. Kako god bilo, većina stranih interesenata se brzo ohladila. Mnogima od njih sigurno se ne sviđa pozicija vezanih ruku. A dio financijaša ističe kako im sigurno nije po ukusu ni to da ih se, barem hipotetski, dovodi u poziciju da se, čak i kad bi htjeli napraviti dokapitalizaciju, mogu naći u situaciji da je ne mogu provesti. To su odluke koje tročetvrtinskom većinom donose skupštine, a nakon kupnje 70% udjela od države investitor ne može biti potpuno siguran da će osigurati potreban ostatak.

 

313milijuna

kuna dugoročne su obveze Jadroplova prema bankama

U najmanju ruku, država ne bi trebala prejudicirati ishod i utoliko je taj zahtjev upitan i s pravnog aspekta.  Sumnje u pogodovanje, pak, najviše se adresiraju na Brodosplit. Naravno, pretpostavka je pritom da njegova ponuda, pogotovo bez jače konkurencije, ne bi bila mnogo viša od početnih 130 milijuna kuna. "Tek nešto manje, 100 milijuna kuna, Brodosplit je od države dobio proljetos po osnovi potraživanja od Jadroplova koje je pak bilo rezultat nekadašnjeg prikrivenog subvencioniranja brodogradilišta kroz gradnje brodova za domaće brodare", tvrdi financijaš blizak Jadroplovu. Prilično je neuobičajeno, kaže, i da predsjednik Uprave kompanije čija je prodaja u jeku u radijskom istupu (Pomorska večer) govori o problemima s isplatom plaća i izglednosti da se jedan od osam brodova iz flote Jadroplova uskoro nađe na bubnju.

Poput mnogih, naš sugovorik smatra da imovina Jadroplova i uz činjenicu da ima nemalih 314 milijuna dugoročnih financijskih obveza (kratkoročne obveze bankama sredinom godine su bile na oko 46 milijuna) vrijedi osjetno više od vrijednosti koju implicira početna cijena 70-postotnog državnog paketa, koja se referira na burzovne cijene. Budući da je Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske Vlada predvidjela i mogućnost da se za dionice društava koja kotiraju na uređenom tržištu pri prodaji ne rade procjene vrijednosti od strane ovlaštenog investicijskog savjetnika, referiranje na burzovnu cijenu (uz minimalni volumen trgovanja od 5 posto izdanih dionica u posljednjih godinu dana) nije protivno zakonu.

Zato je Jadran Kapital – kao manjinski dioničar koji je uz pomoć još nešto punomoći uoči glavne skupštine Jadroplova zatražio izradu neovisne procjene neke za to specijaliziranih kuća – svoj zahtjev argumentirao drugim razlozima. "Novi kupac dionica  obveznik je javne ponude upućene malim dioničarima, a obveza je Uprave društva da se očituje je li posrijedi fer vrijednost dionice i time malim dioničarima olakša odluku o prodaji dionica", istaknuo je Miroslav Jeličić iz Uprave Jadran Kapitala. Za Upravu, međutim, to nije samo pitanje lakšega očitovanja već nosi i odgovornost.Skupštinski prijedlog Jadran Kapitala predstavnik DUUDI-ja kao većinskog vlasnika je odbio, no iz te su tvrtke priprijetili da će vjerojatno sami naručiti procjenu, a nalaze procjenitelja  potom i objaviti.  Još nema naznaka da se radi takva procjena, no ona bi mogla predstavljati rizik i ako bi se obznanila po isteku natječajnih rokova.

Dakako, uz pretpostavku da neovisni procjenitelj potvrdi ono što se među poznavateljima brodarske branše u posljednje vrijeme tvrdi, a to je da Jadroplovova imovina i uz postojeću razinu dugova i unatoč nepovoljnu trenutku prodaje vrijedi daleko više od cijene koju je država uzela za orijentir. Šef Centra za restrukturiranje i prodaju Mladen Pejnović zasad ne djeluje zabrinuto. "CERP je u postupku javnog prikupljanja obvezujućih ponuda uz ostale uvjete predložio početnu cijenu, dok će se konačna formirati sukladno interesu potencijalnih investitora. Velik interes potencijalnih investitora u prvom krugu moguće upućuje na tržišnu utakmicu", odgovorio je na naš upit 

Počelo je s čak 14 interesenata…

  • H. Vogemann
  • Excel Maritime
  • Yildirim Holding
  • Tankerska plovidba
  • Morgan Hasting Shipping
  • Brodospas
  • Brodosplit
  • Tsakos Group
  • Croatia Chartering (Rijeka)
  • ABY Group Holding Ltd.
  • Banchero Costa
  • JP Marine Ltd.
  • Clearwater Marine Investments
  • Center Bridge Partners (NY)

Komentari (1)
Pogledajte sve

..evo i roka za dopunu ATPL- a…..

New Report

Close