U Hrvatsku se godišnje uveze za gotovo 100 milijuna dolara kruha, peciva, kolača, keksa i ostalih pekarskih proizvoda. Konkretno, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2010. godini uvezeno je 36819 tona ovih proizvoda za 97,481.579 dolara, a u šest mjeseci ove godine 16.066 tona vrijednih 46,4 milijuna dolara. Nije poznato koliko je u tim količinama smrznutog kruha i peciva koje su najviše uvozi, ali zna se da najveće količine dolaze iz Njemačke, Italije i Slovenije. Uvoz raste iz godine u godinu i bit će još veći ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. To znači da se domaća pekarska industrija mora bolje pripremiti za konkurenciju, poruka je s jučerašnje Skupštine Richemont kluba u Zagrebu.
Smrznuto za budućnost
Richemont klub okuplja 23 proizvođača koji čine oko 60 posto pekarske industrije u Hrvatskoj i većina ih smatra da im bez okrupnjivanja nema budućnosti jer su usitnjeni i tehnološki zaostali. Smrznuti proizvodi, u kojoj je jedan od rijetkih lidera na domaćem tržištu zagrebački Pan-pek, proizvodi su budućnosti. Takva proizvodnja kruha najjednostavniji je način ponude kvalitete bilo gdje u svijetu, kaže Ivan Bulić, direktor Richemont kluba. Smrznuti proizvodi mogu stajati nekoliko mjeseci u skladištu i svježe pečeni bit će možda i kvalitetniji od onih pripremljenih na mjestu. Ivan Bulić međutim smatra kako su od uvoza trenutačno veći problem nelikvidnost i neplaćanja, osobito trgovačkih lanaca. Uz to pekari nisu zadovoljni odobrenom visinom kala od sedam posto koji im se priznaje te traže od Ministarstva financija da se to poveća na najmanje 15 posto. Točnije do sedam posto neprodanih proizvoda priznaje se pekarima u trošak na koji se ne plaća PDV.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.kome se prodavao kruh/kolači/keksi prije 1990? A navodno nije bilo uvoza? A navodno su brojevi nocenja bili slicni? jel to onda kaze da smo vise uspjeli prodati svojih prizvoda, ako ne to, jesu li radna mjesta bila sigurnija?
Uključite se u raspravu