U tri dana sa Zagrebačke burze nestalo 5,8 milijardi kuna

Autor: Tin Bašić, VLM , 10. kolovoz 2011. u 22:00

Ulagače na domaćem tržištu kapitala nakon optimizma koji ih je držao skoro cijeli trgovinski dan (oko 15 sati), s otvaranjem burzi u Americi preuzeo je pesimizam. Dobro raspoloženje ulagača bilo je posljedica kretanja stranih tržišta koja su se oporavljala od najvećih padova u posljednjih dvije godine. Dionički indeks CROBEX dotaknuo je razinu od 2044 bodova, što je u tom trenutku bio rast od gotovo dva posto (+1,91%)

No, kada su se otvorile burze u Americi, sve se preokrenulo. Optimizam u Europi je nestao, kao i onaj na Zagrebačkoj burzi. Indeks CROBEX ponovno je pao ispod razine od 2000 bodova. Negativni dnevni pomak iznosio je 1,2 posto, a njegova posljednja vrijednost bila je 1981,99 bodova. U posljednja tri dana je indeks CROBEX potonuo čak sedam posto.

Kretanja na domaćoj burzi u ovome tjednu izbrisala su 5,8 milijardi kuna vrijednosti dionica. Tržišna kapitalizacija svih izlistanih dionica u srijedu je pala na 132,1 milijardu kuna, a prošloga tjedna bila je gotovo 138 milijardi. Predvodnik pada u srijedu je bila dionica Hrvatskog telekoma. Iako su mirovinski fondovi u utorak uspjeli ‘spasiti’ tu dionicu od veće katastrofe, zadržavši ju na gotovo identičnoj razini kao i u ponedjeljak, pritisak prodavatelja u srijedu je bio prevelik. Dionica je skliznula 1,44 posto.

Negativni trend nastavila je i dionica AD plastika koja je pojeftinila 1,9 posto i spustila se na 104 kune. Ulagači u dionicu Ericsson NT također nisu bili zadovoljni kretanjem cijene koja je pala 2,3 posto čime je zaključila na 1160 kuna. Razočarani su ostali i oni koji drže vrijednosnice Insitituta IGH koja je potonula 5,3 posto.

No, investitori kojima je fokus dionica Končara EI u srijedu su svakako bili zadovoljni. Cijena ove dionice skočila je 2,7 posto i zaustavila se na 565 kuna. Optimizam se zadržao i na dionici Vira (+2,9%), Podravke (+1,05%), Leda (5,4%) kao i Dalekovoda (+3,3%).

I u srijedu je likvidnost bila iznad prosjeka. Dionicama je protrgovano 48,2 milijuna kuna, a uz blok transakcije ukupni promet popeo se na 51,9 milijuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

daj i ti rin kao i tomislav —– tih novaca nikada nije ni bilo !!!!!!!!!!!!!!

New Report

Close