Zaposleni kod poduzetnika imaju prosječne neto plaće od 4.737 kuna

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija u prvom su tromjesečju ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima od 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani manja bruto dobit za 6,9 milijardi kuna ili za 73 posto, objavila je Financijska agencija (Fina).

Iz Fine kao glavni razlog tom padu navode smanjenje ukupnih prihoda poduzetnika u djelatnosti brodogradnje za 84,1 posto. Naime, u prvom kvartalu prošle godine brodogradilišta su ostvarila velike izvanredne prihode s osnova izvlaštenja imovine prema odluci vlade. Osim toga, na smanjenje dobiti u određenoj je mjeri utjecao manji obujam industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti u prva tri mjeseca ove godine, objašnjavaju iz Fine.

Hrvatski su poduzetnici u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 135,9 milijardi kuna ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 133,4 milijarde kuna, pa je bruto dobit (ukupni prihodi minus ukupni rashodi) bila 2,5 milijarde kuna. Ukupni prihodi poduzetnika u prva su tri mjeseca ove godine bili manji za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli i to za 4,5 posto.

Podaci Fine o strukturi prihoda pokazuju da su poduzetnici u prva tri mjeseca ostvarili veće prihode od prodaje, a da je na pad ukupnih prihoda ponajviše utjecao pad ostalih prihoda i prihoda od kompenzacija i subvencija. Tradicionalno, najveći dio prihoda poduzetnici ostvaruju na domaćem tržištu na kojemu je u prvom kvartalu ove godine prodano roba u vrijednosti 102,3 milijarde kuna, što je 3,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Povećana je i prodaja na stranim tržištima i to za 2,7 posto i ostvaren prihod od 21,2 milijarde kuna. Time je, kako ističu iz Fine, nastavljen pozitivan trend povećanja izvoza i povećanja broja poduzetnika koji prodaju svoju robu i usluge na stranim tržištima. Po podacima Fine, poduzetnici su u prvom tromjesečju povećali i prihode od najma nekretnina i postrojenja i to za 5,4 posto, na 2,5 milijardi kuna. Znatnije su im pak pali ostali prihodi, za 38,6 posto, na 8,5 milijardi kuna, te prihodi od kompenzacija i subvencija koji su u prvom kvartalu ove godine iznosili oko 1,1 milijardu kuna, što je 13,8 posto manje nego u prvom tromjesečju lani.

Podaci o rashodima pokazuju da su materijalni troškovi, troškovi usluga i ostali rashodi poslovanja poduzetnika u prvom tromjesečju ove godine porasli za 5,1 posto, na nešto više od 107 milijardi kuna. Troškovi osoblja u prvom su kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porasli za 2,2 posto, na 18,8 milijardi kuna, a za 2,2 posto porasli su i troškovi amortizacije i iznosili su oko 7,5 milijardi kuna. U prvom ovogodišnjem kvartalu poduzetnici su izdvojili 7,7 milijardi kuna u dugotrajnu imovinu, što je 7,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Rezultati poslovanja poduzetnika temelje se na izvješćima koje je Fini predalo 88.299 poduzetnika, što je tri posto više nego u prvom tromjesečju lani. Kod tih je poduzetnika bilo zaposleno 805.668 radnika (na temelju sati rada), ili 1,6 posto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Zaposleni kod poduzetnika obveznika poreza na dobit u prvom su kvartalu imali prosječne mjesečne neto plaće od 4.737 kuna, što je nominalno 0,6 posto više, no realno je, s obzirom na rast cijena, to 1,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

(Hina/pd)

Komentari (2)
  • macronet
    macronet 19:59 8.6.2012.

    Uskladite plaće u javnom sektoru s plaćama poduzetnika i motivirajte ljude da sreću traže u poduzetničkim vodama. Ako svi trče u uhljebljivanja do penzije i spajanje praznika, ništa od države.

  • domach1984
    domach1984 16:08 8.6.2012.

    Koliki je prosjek imao javni sektor?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve