Vidaković: Sanader primio omotnicu od Kulterera

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog ratnog profiterstva u aferi Hypo danas je nastavljeno svjedočenjem bivšeg direktora Hypo Leasinga Kroatien Drage Vidakovića koji je posvjedočio da je u krugovima u austrijskoj Hypo banki bilo govora da se za kredit Hrvatskoj Sanaderu treba isplatiti provizija.

PXL

Na pitanje USKOK-ove tužiteljice tko u takvim slučajevima plaća proviziju Vidaković je rekao da proviziju plaća banka s tim da se njen iznos u konačnici uračunava u kredit te ga snosi korisnik kredita. Svjedok je ponovio, kao i u iskazu USKOK-ovim istražiteljima da je početkom 1995. godine na parkiralištu Hypove zgrade u Klagenfurtu vidio Wolfganga Kulterera kako Sanaderu predaje nekakvu omotnicu.

Vidaković se kao svjedok navodno sam javio USKOK-u nakon podizanja optužnice protiv Sanadera, a u međuvremenu je i protiv njega samog pokrenuta istraga jer ga zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči da je tvrtku kojoj je bio na čelu oštetio za 20 milijuna kuna. Sanader je na današnje ročište doveden iz zatvora u Remetincu, iako mu je odlukom Ustavnog suda i suca istrage istražni zatvor zamijenjen jamčevinom i drugim blažim mjerama. Bivši premijer na slobodu treba izaći najkasnije do 12. prosinca, a sudu mora dostaviti i dokaz o uplaćenoj jamčevini, odnosno hipotekama na nekretnine njegovih prijatelja koji su za Sanaderovu slobodu založili svoju imovinu.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!