Tica: Nitko ozbiljan porez na nekretnine ne bi nazvao feudalizacijom

Autor: Branka Suvajac , 05. srpanj 2012. u 11:10

Vlada od 2013. godine namjerava početi s primjenom novog Zakona o porezu na imovinu, što od samog početka izaziva žustre rasprave među forumašima na našem portalu.

Premijer Zoran Milanović je ustvrdio da taj “porez neće biti drastičan, plaćat će se prema veličini i vrijednosti imovine”. Slobodna Dalmacija je izračunala da prema sadašnjem zakonu na vikendicu od 100 kvadrata prosječno plaća 1.000 kuna godišnjeg poreza, a prema novom obračunu, ako bi stopa iznosila 1,5 posto, a vrijednost metra četvornog tisuću eura, godišnji porez iznosio bi 1,5 tisuća eura, odnosno oko 11 tisuća kuna.

U slučaju visine poreza od jedan posto, godišnji iznos bi bio 1.000 eura. Riječ je o prosjeku jer vrijednost metra četvornog će ovisiti i o mjestu na kojem se vikendica nalazi. To bi značilo recimo da bi po novome na Hvaru porezi na vikendice bili i do pet puta veći nego u Zagori. Josip Tica s katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u razvoju za portal Poslovni.hr progovara o ovoj tematici.

Smatrate li gore spomenuti izračun pravednim?

Obračun koji spominjete djeluje maliciozan, konstrukcija je suluda.

Kakav je Vaš stav o porezu na nekretnine općenito – radi li se tu o feudalizaciji i pretvaranju hrvatskih građana u kmetove tj. u podstanare u vlastitom domu, kako neki smatraju, ili je riječ o zakonu koji će smanjiti cijene nekretnina i najam prostora u gradovima koji su nužni firmama da posluju pozitivno?

Još nisam susreo nikoga ozbiljnog koji je spreman iznijeti tezu “o feudalizaciji”!? Porez na nekretnine ima samo jedan cilj, a to je da se razbije monopolistička moć onih koji su akumulirali veliku količinu neupotrebljenih nekretnina i koji koriste navedene nekretnine kako bi ucjenjivali sve druge na tržištu. Posljedice su skupi stanovi, skupi poslovni prostori, balon na tržištu nekretnina itd….

Koje su pozitivne, a koje negativne strane poreza na nekretnine?

Negativne strane su političke iz razloga što mijenjaju navike ljudi, a pozitivne su ekonomske jer porez donosi jefitnije stanovanje, jeftinije poslovanje, širi poreznu bazu jer pretvara strance u porezne obveznike hrvatskog proračuna, pokreće uravnoteženje tržišta nekretnina i spriječava štednju u ciglama koja je postala tradicionalna u Hrvatskoj.

Je li prerano za zemlju poput Hrvatske, neuređene zemlje s niskim BDP-om po stanovniku, uvoditi ovakav porez?

Porez na nekretnine je najstariji oblik poreza i nema niti jedne članice EU koja ga nema. On je osnovni prihod jedinica lokalne vlasti, nužan je za normalno funkcioniranje tržišta nekretnina, itd… Tako da se može tvrditi obrnuto, a to je da je zemlja neuređena zato što poreza na nekretnine nismo imali. Npr.u svijetu je nemoguća situacija da se ne zna vlasnik neke nekretnine iz razloga što sve nekretnine za koje nitko nije spreman plaćate porez, postanu predmet ovrhe i dobiju titulara vlasništva.

Što mislite o oporezivanju kamata na štednju?

Cilj poreza na nekretnine bi trebao biti potaknuti građane da štede u bankama ili ostalim financijskim institucijama umjesto da gomilaju nekretnine. Hrvatska je zemlja koja nema svoju akumulaciju iz razloga što cjelokupni nepotrošeni raspoloživi dohodak ode u cigle i beton.

Što kažete na izjavu ministra financija Slavka Linića da umirovljenici koji žive u stanovima od 150 kvadrata, a imaju samo 800 kuna penzije i ne žele se preseliti u manje stanove, neće primati socijalnu pomoć jer su zapravo bogati?

Definicija riječi bogatstva proizlazi iz imovine koju imate i njene vrijednosti, sukladno tome ministar je u pravu, nemoralno je davati socijalnu pomoć milijunašima koji imaju malu mirovinu i koji zbog intertnosti društva u biti zloporabe socijalnu državu.

Što je s nelikvidnom imovinom? Recimo stan na koji se ne možeš uknjižiti već 20 godina, pa ga tako ne možeš ni unovčiti.

Prema mojem shvaćanju na nekretnine koje nisu gruntovno čiste bi trebalo razraditi čitav set novih pravila. Tamo gdje su neuredni papiri posljedica nemara građana, trebalo bi naplaćivati veći porez, a tamo gdje su posljedica nemara države ne bi trebalo naplaćivati porez uopće.

Kako će se umirovljenicima na selu koji imaju prostor od 200 ‘kvadrata’ i više, imanje od 10 000 ‘kvadrata’, obračunavati vrijednost imovine, po katalogu nekretnina u gradovima iz 2007. godine?

Isto onako kako im se obračuna 5% poreza na promet nekretnina kada prodaju jednu od navedenih nekretnina prema danas važećim propisima.

Komentari (19)
Pogledajte sve

Tica sa neke tamo katedre i svi ostali paraziti Hr društva će se vrlo neugodno iznenaditi kada na teži način shvate ozbiljnost iznerviranih i ekonomski uništenih hrvatskih građana od partijsko-proračunskih folera !

Ja sam autor posta na poslovnom forumu koji spominje feudalizaciju i ne dozvoljavam da me nekakvi slinavci koji u svome životu nisu stekli niti izgradili niti 1% onoga što sam sam stvorio, zavlače ruku u moj džep i etiketiraju me neozbiljnim, ako mene netko želi etiketirati onda neka mi dođe osobno i pljune na čelo te zaljepi etiketu a ne ovako pljunuti na etiketu i poslati poštom!!!

Blago rečeno, neozbiljni su upravo pokušaji argumentacije uvođenja poreza na imovinu kao:

-da se razbije monopolistička moć onih koji su akumulirali veliku količinu neupotrebljenih nekretnina i koji koriste navedene nekretnine kako bi ucjenjivali sve druge na tržištu. [shocked]

-pozitivne su ekonomske jer porez donosi jefitnije stanovanje, [shocked] jeftinije poslovanje, [shocked] širi poreznu bazu jer pretvara strance u porezne obveznike hrvatskog proračuna, pokreće uravnoteženje tržišta nekretnina i spriječava štednju u ciglama koja je postala tradicionalna u Hrvatskoj. [shocked]

-Cilj poreza na nekretnine bi trebao biti potaknuti građane da štede u bankama ili ostalim financijskim institucijama umjesto da gomilaju nekretnine. [shocked]
Hrvatska je zemlja koja nema svoju akumulaciju iz razloga što cjelokupni nepotrošeni raspoloživi dohodak ode u cigle i beton [shocked]

…itd da ne kopiram cijeli tekst.

Hebemti, pa tko ti dade diplomu i tko te postavi u tu katedru kada možeš izjaviti ovoliku hrpu gluposti ujednom tako kratkom članku???

ps.
Kontraargumente nema potrebe iznositi jer su to i više nego dobro iznjeli kolege forumaši poslovnog. hr [thumbsup]

Nece, zato jer ako se smanji porez – prodavatelj ce povecati cijenu za tu razliku. Nemas pojma. Cijene ce pasti jedino kad se pocne oporezivati CUVANJE nekretnina odnosno kad se prodavatelja natjera da proda u odredjenom kratkom vremenskom roku. U Zagrebu se preko 10.000 stanova ‘cuva’ vec preko 5 godina. Porez 5%/godisnje pa ces vidjeti kako krece prodaja i padaju cijene (i opet ce svi zaraditi). I to bez iznimke, za privatne, pravne osobe, banke, za sve. Ili rentaj ili prodaj – ako ne rentas i ne prodas – placas. Pa placaj ako ti se placa.

@VList: u Dalmaciji se za puno nekretnina ne zna gdje su vlasnici. Takve nekretnine treba oglasiti javno (na kuci – transparent, da se vlasnik javi u roku 30 dana). Ako se ne javi – nekretnina postaje drzavna, legalizira se i prodaje najboljem ponudjacu. Ne moze tolerirati da 30-40 godina nema vlasnika, a rusevina stoji sbuksana usred mjesta – i NITKO NISTA NE MOZE. To se u Nizozemskoj rjesava ovako kako sam ti objasio. Samo smo mi lopovski narod pa ovakvo podrzavljenje ne bi moglo proci bez namjestaljke lokalnog nacelnika opcine koji ne bi znao transparentno oglasiti pa prodati – nego bi vjerojatno oglasio u svom podrumu da nitko ne vidi i onda sam sebi prodao parcelu od 10000 m2 za 1 euro. Ne mozes lopovski narod nauciti civiliziranim i postenim procedurama izvlastenja nekretnina za koje vlasnik nije poznat. Sam znas kako je dole….Sve se moze kad se hoce. A po ovim komentirama i sam vidis koliko se hoce – svi bi neku promjenu i pomicanje iz statusa QUO ali nitko ne bi da plati vise od jedne lipe na 10 godina. Dupli standardi – tipicno hrvatski.

Evo šta kaže (pravi) profesor, Ljubo Jurčić kojeg kukurikavci više ne mogu kupiti da prostituira ekonomsku znanost (ako ona uopće postoji):
– Kako komentirate najavu ministra financija da će uvesti porez na imovinu, što uključuje i vikendice i slične objekte?

– Trebalo bi se držati osnovnog pravila – kad je ekonomija u krizi, ne treba uvoditi nikakve nove poreze. Kad realni dohodak pada, treba prvo zaustaviti taj trend, preokrenuti pa tek onda razmišljati o uvođenju novih opterećenja. Sada bi paušalno oporezivanje uništilo siromašnije građane, a pogodovalo onim bogatijima. Osim toga, da bi se uveo porez na imovinu, potrebno je napraviti pripreme.

– Pa medijske pripreme su u tijeku.

– Vlast bi trebala znati što treba učiniti. Najprije nam treba popis imovine i procjena njezine vrijednosti, a za to treba vremena. Danas nigdje ne postoji popis imovine u kojem se vidi njezina realna vrijednost. Prije nekoliko godina i ja sam govorio o uvođenju poreza na imovinu te sam rekao da je potrebno deset godina da se takav potez pripremi. Ali, kad dohodak pada, nema prostora za novi porez, niti od imovine, niti od ičeg drugoga. Zapad se tako izvlačio iz krize smanjujući poreze i povećavaju potrošnju, a ne obrnuto.

– Smatrate, dakle, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku.

– Da, to je kriva politika. Tako se ne spašava hrvatska privreda, proizvodnja i zaposlenost, nego se spašava državni proračun. Pa nije se narod borio za državu da bi imao proračun, nego radna mjesta i posao. Prioritet trebaju biti radna mjesta i zaposlenost, a niti jedan porez to neće osigurati.

New Report

Close