Tica: Nitko ozbiljan porez na nekretnine ne bi nazvao feudalizacijom

Naslovnica Forum Komentari članaka Tica: Nitko ozbiljan porez na nekretnine ne bi nazvao feudalizacijom

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kako novi porez nosi jeftinije stanovanje, jeftinije poreze, ako se bude imovina oporezovala, jasno je da će stanodavci povećati cijene stanarina, i na kraju to je boomerang onima koji nemaju ništa….. Kako ljudi mogu biti tako glupi…

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Stanovanje ce biti jeftinije jer ce se trziste nekretnina konacno pokrenuti na nizim cijenama. Preduvjet je naravno da porez ne bude previsok za prvu nekretninu i da ukinu komunalnu naknadu. Takodjer bi drzava za otprilike isti iznos trebala smanjiti porezno opterecenje rada, da bi ga se ucinilo isplativijim i da bi porasla zaposlenost. U ovoj zemlji se najmanje isplati raditi, tj. rad se najvise porezno kaznjava – mozes spekulirati, zaradjivati milijune od kamata (do nedavno i od dividendi), a da ne platis ni kunu poreza. Ako se zemlja razvija i ljudima raste standard i dohodak od rada, mogu si priustiti placanje umjerenog poreza na nekretnine. Dodatne nekretnine se mogu oporezivati po visoj stopi zbog principa pravednosti i stvaranja poticaja da se stednja preusmjeri u proizvodnu imovinu, a ne u (polu-)mrtvi kapital u obliku vikendica koje se koriste mjesec dva u godini. Naravno, tko si to moze priustiti, slobodno moze, ali to je luksuz koji treba oporezivati. Cestitao bih Josipu Tici na intervjuu i javno iznesenim nepopularnim stavovima koje treba sto prije implementirati da bi nam u buducnosti svima bilo bolje.

Dino23 vam je sve fino objasnio. Napokon netko kuzi. A i Tica nije lose postavio stvari. Sad malo razmislite, sitnozubi, i shvatiti cete da je ovo u vasu korist zapravo. Ali kljucno je rebalansirati cijelu stvar, a ne inkrementalno kumulirati porez na porez. Naime, ako ide porez na nekretnine – onda komunalnu naknadu treba ukinuti i smanjiti porez na dohodoak i porez na dobit. Ako samo nabiju porez na nekretnine – a ne smanje druge poreze: onda trebamo ici na Markov Trg i Hiebati im Mamu. Mora ici strukturno uskladjenje, a ne samo totalno povecanje nameta. Temeljni postulat porezne politike mora biti da: onaj tko radi – dobije vise od onog tko ne radi. A onaj tko radi vise – dobije jos vise. Onaj tko snosi rizik i radi – treba dobiti najvise. To je jedini pravedan sustav.

Ovdje upišite svoj komentar…

vodoinst, 05.07.2012. u 11:55
Cilj poreza na nekretnine bi trebao biti potaknuti građane da štede u bankama ili ostalim financijskim institucijama umjesto da gomilaju nekretnine. Hrvatska je zemlja koja nema svoju akumulaciju iz razloga što cjelokupni nepotrošeni raspoloživi dohodak ode u cigle i beton.

Hajde se ti Tica malo zamisli nad ovom glupošću koju si izjavio. Po tvojem bi opet trebali svoju ušteđevinu predati bankama koje se dakako najbolje znaju njome okoristiti. Da si barem izjavio da taj višak ulažu u dionice ali nisi jer znaš da je u Hrvatskoj antipoduzetnička klima. Nego lijepo se ti javi profesoru Santiniju na popravni, nisi zaslužio da budeš profesor jer samo prepisuješ tuđe modele koji nisu primjereni trenutku u kojem se nalazi Hrvatska

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

nitko ozbiljan osim Tice ne bi tvrdio da:
“Porez na nekretnine ima samo jedan cilj, a to je da se razbije monopolistička moć onih koji su akumulirali veliku količinu neupotrebljenih nekretnina i koji koriste navedene nekretnine kako bi ucjenjivali sve druge na tržištu. Posljedice su skupi stanovi, skupi poslovni prostori, balon na tržištu nekretnina itd…. ”

porez na imovinu građana ima samo jedan cilj….a to je punjenje ionako prevelikog proračuna i daljnja krađa iz proračuna od strane onih koji su na vlasti te daljnje osiromašenje običnih građana……

sve ostalo je obično zašprehavanje…….da je to što tica navodi stvarno cilj vlade onda se ne bi oporezovale i nekretnine običnih građana koji u njima stanuju……nego samo višak nekretnina…….a što kao što vidimo nije slučaj već se zahvaća sve nekretnine……ova vlada je na kraju za običnog građanina gora i od sanderove…..

za učenika Ticu:

svaki porez mora izbjegavati učinke tzv. dvostrukog oporezivanja, a porez na imovinu je upravo to. Problem je što su građani štedjeli ulažući u nekretnine.

– Osobno bogatstvo nije ništa drugo doli kumulirana štednja tijekom nečijeg radnog vijeka uvećana za bogatstvo koje je osoba naslijedila ili dobila na poklon. Da bi ostvarila tu štednju (imovinu), mora najprije ostvariti dohodak koji je rezultat njenih napora, uz prethodnu investiciju koju zovemo obrazovanje. Ono što osoba od zarađenog ‘odnese’ kući, manje je od polovine. Preostali je dio dala državi u obliku poreza i doprinosa na i od osobnih dohodaka. Uz to i njen poslodavac je također platio dio poreza iznad bruto iznosa njenog osobnog dohotka. Prema tome imovina svakog zaposlenog je prilikom njezinog stvaranja bila dobrano oporezovana. No sada država nema dovoljno novca (jer ona nije štedjela) te kaže, ‘moramo vas kazniti s novim porezom’, objašnjava Santini.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Bullshit….najveci problem lezi u nesposobnom parazitskom drzavnom aparatu koji nema rjesenja (ovisan je o stranom kapitalu i cini ono sto mu se namece…. nametanjem novih poreza zeli se ljudima, građanima ove drzave ODUZETI ono sto jedino posjeduju zemlju..stanove ..it.. Primarni cilj pokrenuti trziste nekretnina kako neki kazu…to je jedna velika laz..nista se sa tim nece postici. Pokrenuti proizvodnju..zaposliti ljude…povecati zivotni standard….pa ce i trziste nekretnina zivnuti….jer ko ce kupiti stan ako nema posla …da je i 500 eura m2… a o bankarskim lihvarskim kamatama da ne pricam.. Kompletan sistem je paraliziran…zemljisnik..katastar nemogu rjesiti jos za 20 godina…previse se kralo….a kako vidim nastavlja se… Cika John I Detreah su davali..davali…znajuci tocno kome i sto ti isti rade…sad su rekli dosta…ajmo sad vi radite sto vam mi kazemo …a nasi vrli umovi po narodu . Sve te fraze bit ce nam bolje su jedno veliko .ranje . Narod se najlakse kontrolira kroz strah i kad je gladan…a u koje mi smjeru ono idemo ?!

Zaboravni Tica ne zna da se imovina građana u nekretninama i do sada oporezovala:
-porezom na promet nekretnina u slučaju kupoprodaje nekretnine
-porezom na promet nekretnine pri nasljeđivanju i darovanju
-porezom na kuće za odmor
-porezom na dohodak od nekretnine
-komunalna naknada kao neporezni prihod – koja je u cijelosti prihod jedinice lokalne samouprave i tako treba da i dalje bude
Također zaboravni Tica nije spomenuo da su u poreznoj praksi tzv. razvijenih zemalja, česta izuzeća od poreza na vlasništvu nekretnina, prvenstveno za stanove u kojima stanuju njihovi vlasnici.
Porez na vlasništvo nekretnina ne bi smio zadirati u supstancu nekretnine, tj. da se plaćanje
tog poreza ne smije podmirivati iz vrijednosti nekretnine. To znači da porez mora samo nominalno glasiti na nekretninu, ali se u stvarnosti uvijek treba plaćati iz dohotka poreznog obveznika. Zbog toga se oporezivanje nekretnina uvijek mora promatrati u međuzavisnosti s oporezivanjem dohotka. Svako oporezivanje koje bi zahvaćalo dio supstance imovine vlasnika značilo bi prelijevanje imovine
od građana prema javnom sektoru te bi imalo niz štetnih ekonomskih i socijalnih posljedica.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Ajde VasIsusK, ima nesto u tome sto govoris. Iako sam i dalje protiv ovog poreza dok se ne rijese zemljisne knjige. Ja sam dalmatinac, kod nas je kaos u knjigama, na nekretnine su upisani vlasnici koji su umrli prije 100 godina i pokušavam to već par godina riješit, moram priznati da nije uopće lako, ali nekako se može, samo što to traje i tu bi nam sustav trebao pomoci.

Moj prijedlog je da kada se proda nekretnina da se iako nije sve cisto onaj dio koji je cist, tj. oni vlasnici koji su cisti da se mogu namiriti, a ostali koji jos trebaju rijesiti imovinsko-pravne probleme (da nije provedeno rijesenje o nasljedjivanju do kraja ili da je vlasnik umro prije puno godina u inozemstvu, pa se nije provelo rjesenje o nasljedjivanju u hrv) da se osnuje fond u koji bi sjedale uplate za sve te umrle osobe ili za koje ne znamo gdje su, pa da se naplate kada mogu dokazati svoje vlasnistvo.

A da bar voda oce odnit ovakve makroekonomske strucnjake. Ne zna vodit ni obiteljski budget,a on je strucnjak za makroekonomiju. Porezi donose sve jeftinije.PA ja bi digao sve poreze onda za 300% pa ce nam sve biti jeftinije.Ajde moj kraljevicu Marko ne budali. Ne znam koja budala ovakvim “strucnjacima” uopce daje prostora. Ova belsava vlast ce dignit sve poreze i vidit cete kako ce se dogodine u RH jos vise stenjat sa jos vise nezaposlenih,gladnih i izgubljenih. Samo naprijed plan 21 jos nije ostvaren.

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

Stanovi će biti jedino jeftini kada država počne smanjivati svoje namete, pod država mislim i pdv, lokalni nameti i dr.. Ovim pristupom se želi sva imovina ukrasti od Hrvata, i da postanemo i bijedni i jadni i bez imovine ali i prihoda, država ne razumije jer pojedinici u državi ne shvaćaju bit poreza, kada se nekretnina gradila uzeo se porez, ovo je samo haranje i nameti tipični feudalizam, ovake gluposti nikada nisam vidio, a samo izviru jer se množe, budala s budalama caruje…… Najbogatiji će naći rupe u zakonu, a siromašni uvijek stradaju…

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/


za učenika Ticu:

svaki porez mora izbjegavati učinke tzv. dvostrukog oporezivanja, a porez na imovinu je upravo to. Problem je što su građani štedjeli ulažući u nekretnine.

– Osobno bogatstvo nije ništa drugo doli kumulirana štednja tijekom nečijeg radnog vijeka uvećana za bogatstvo koje je osoba naslijedila ili dobila na poklon. Da bi ostvarila tu štednju (imovinu), mora najprije ostvariti dohodak koji je rezultat njenih napora, uz prethodnu investiciju koju zovemo obrazovanje. Ono što osoba od zarađenog ‘odnese’ kući, manje je od polovine. Preostali je dio dala državi u obliku poreza i doprinosa na i od osobnih dohodaka. Uz to i njen poslodavac je također platio dio poreza iznad bruto iznosa njenog osobnog dohotka. Prema tome imovina svakog zaposlenog je prilikom njezinog stvaranja bila dobrano oporezovana. No sada država nema dovoljno novca (jer ona nije štedjela) te kaže, ‘moramo vas kazniti s novim porezom’, objašnjava Santini.

Bravo vodinst…..

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Hajdemo polagano….
Najprije je u redu kada je rekao da je iznos od 1,5 posto sulud…Nitko nikada nije spomenuo takvu brojku..na forum.hr sam čitao jedan post u kojem je forumaš iznio primjer Grčke gdje se uveo porez i gdje se na 80 kvadrata godišnje plaća oko 500 Eura i to u dijelu gdje je procijenjean vrijednost 2000 eura po kvadratu…
KOd nas ne valja nekoliko stvari….taj porez je trebalo uvesti odmah na početku..sada će se oporezivati sa suludim vrjiednostima,ionako je boljka ovog poreza što će se administartivno određivati vrijednost a što nikako ne može biti točno…a uvijek će postojati inertnost administracije na pad cijena…Ako će oprezivati prema vrijednostima iz 2007 onda je sve skupa i gore od feudalizma..U cijeni nekretnine mikrolokacija igra ulogu..
Određne mjesta su u azdnjih gdina doslvono propala…Nema šanse da ona predgrađa u Splitu ili Šibeniku mogu bilo što prodat a vidim da će ih se tretirati kao ekskluzivu…
Onaj koji ne može iznajmiti niti prodati niti stan niti kuću što on može.. a takvh je danas jako puno..Kod nas je zakazala stambena,demografska i bilo kakav politika…U Slovenij se na 160 kvadrata ne plaća ništa ako se u toj kući živi…
Hrvatska mora dobiti prelazni period i jako dobro osmišljen porez…slažem se da strani vlasnici kuća u Hrvatskoj trebaju postati porezni obveznici u Hrvatskoj…pogotovo oni koji iznajmljuju
Slažem se da treba odueti socijlu onim koji zarađuju od rentanja jer to je prihod
no ništa nije govorio o porezu na prinose do kamata na štednju…to se apsolutno mora oporezivati jer se radi o imovini i to likvidnoj..Neko bi se mogao požalti kako određena imovina podliježe porezu a druga ne….
I to imovina na kojoj se dokazano zarađuje,a veliki dio prinosa koji banke stvore se u biti dobije kroz poslovanja s državom ,odnosno kroz poreze…nama naše poslovne banke ništa dobroga nisu donijele…institucije koje su zgrabile državni novac a u gospodarstvu nisu uložili niit lipe…jedna Credit Agricole (ime joj govoir)je narasla
kroz kreitiranje poljoprivrede…
Zato pamet u glavu kod ovog poreza…i kakav crnqa 2007 godina…nema šanse….
Probajte vi novinari saznati kako vladajući misle riještii brzinu rekacije procjene porezne na pad cijena nekretnina jer poanta opreza je da se ispuše balon…pa onda ako padnu vrijednosti na realne porez bi trebao biti podnošljiv… No nekretnina može u siječnju biti vrijednija nego u prosincu…a prinos na štednju je itekako mjerljiv

Sramota je da ovakvi ljudi predaju na fakultetima i prosipaju pamet, pri čemu očito vole preskočiti neke stvari, slučajno ili namjerno. Konkretno, ovdje prof. Tica cijelo vrijeme priča o vikendicama i sl., a Linić je jasno najavio da će se ovaj porez, ako ne daj Bože prođe, uvesti na SVE nekretnine!!! Molio bih ove genije koji pravdaju njega i ovo što neki nazivaju Vladom, kako to može biti normalno, pogotovo u ovakvoj situaciji?!?! Znači kupiš nekretninu od recimo 30 kvadrata, masno je platiš, a onda još plaćaš porez na nju!! Zbog čega i iz čega?! Pa ljudi ostaju bez posla samo tako, plaće su sve niže, cijene sve više! Na nekretninu gdje se živi ne bi se nikada smio plaćati nikakav porez, eventualno ako imaš recimo više od određenog broja kvadrata po osobi, tipa 100 kvadrata ili sličan broj, iako mi je i to krajnje dvojbeno.

New Report

Close