Tehnička analiza: Kod nafte nemamo najbolje propozicije za trgovinu

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2012. u 13:30

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu tehničku analizu tržišta valuta i roba

EUR/USD (4H)

Slika A

Prošlotjedna trgovina se nije aktivirala, ali propozicije više nisu valjane. Imamo proboj žutog kanala, ali mimo toga nemamo puno podataka o tome gdje smo, odnosno hoćemo li imati višlje dno ili niže. Prema uobičajenim postavkama tehničke analize, u odsustvu pozitivne potvrde trenda nagore, smatramo da smo i dalje u trendu nadolje. Razina 1.2750 je jaki otpor pa nam je iznad ove razine svaki potencijalni stop loss. Ako se dotakne dno na 1.23, moguće je uzeti i long trgovinu pokušavajući uhvatiti dvostruka dna (potencijalna), ali trenutno tražimo snagu u blizini 1.2750 da prodamo, a take profit nam je 1.23.

Premda su ove propozicije same po sebi interesantne, ovdje ilustriramo jednu specifičnu tehniku korištenja RSI indikatora. Gledamo periode RSI između 20 i 60 i između 40 i 80. Kada je u prostoru između 40 i 80 i probije liniju 40 nadolje, počinje medvjedasti period, koji traje dok ne probije liniju 60, jednom probijena, imamo medvjedasti period, sve dok ponovno ne probije liniju 40. Na priloženom grafu plava vertikalna linija predstavlja početak bikastog, a crvene početke medvjedastih perioda. Ova tehnika se može koristiti ili kao filter, tako da se u medvjedastom periodu ulazi samo u short trgovine, ili se može koristiti kao samostalni indikator za ulazak u trgovine. Uočimo sličnost ovakve interpretacije RSI s 100SMA (ljubičasti), premda općenito RSI brže reagira od SMA, i daje manje lažnih signala.

GBP/USD

Slika B

Izlazimo iz prošlotjedne trgovine na +150. Na ovom paru imamo identičnu situaciju kao i na euru, pa ne formuliramo trgovinu ovaj tjedan.

USD/CHF

Slika C

Na ovom paru imamo vrlo bikastu sliku, koja nas uvjerava u trend i na EUR/USD i GBP/USD. Razlog je velika zastavica (zeleno), i dvostruka dna na korekciji. Ovo znači da možemo ulaziti long na slabosti, sa stopom ispod 0.9420, a profitom na 1.01.

AUD/USD

Slika D

Na ovom paru se nalazimo oko pariteta (1.0000). Ovo je vrlo važan nivo pa ćemo ga automatski smatrati podrškom/otporom. Uočimo da je prije proboja nagore, razina 1.00 bila dotaknuta tri puta, pa probijena. Na povratku se cijena od ove razina odbila jednom i onda zaronila ispod za 40 pipova i opet se vratila iznad. Ovaj lažan proboj, odnosno neuspijeli signal za prodaju je iznimno jaki signal za kupovinu (općenito: ako signal za trgovinu u jednom smjeru propadne to je najbolji signal za trgovinu u drugom smjeru). Ali, moramo paziti jer se još (vremenski) nismo odmaknuli od ovog lažnog proboja. Idealno, želimo pokret nagore, pa ponovno testiranje pariteta, no možemo ući i sad, sa stopom od 50-ak pipova ispod pariteta.

EUR/GBP

Slika E

Prošlotjedna trgovina je još otvorena, i propozicije se nisu bitno promjenile, osim što smo dobili malo preciznije podatke. Imamo range sa dnom na 0.8010, ali i kanal nagore čiji je ovo donji dio, pa ima smisla kupiti na 0.8030, stop malo ispod 0.8, a take profit na 0.8150. Imamo malu dozu opreza vezano uz ljubičastu liniju trenda no ona bi trebala biti tek kratkoročna.

Zlato

Slika F

Zatvaramo prošlotjednu uspjesnu trgovinu na +45 USD. Kod zlata imamo zanimljivu sliku. Premda imamo višlja dna u neposrednoj prošlosti, imamo dosta poteškoća s tim da prihvatimo da smo i dalje u trendu nagore. Prije svega, vrhovi su dulje vremena sve niži i niži, a dna tek od nedavno malo višlja. Osim toga, testiranje razine od 1530 su sve češća. Testiranja neke razine je teško interpretirati—govore li ona o snazi te razine ili o njenoj skorašnjem padu? Na ovo pitanje ne možemo dati pravi odgovor, ali ono što znamo je da sigurno ako dobijemo lažni proboj ili proboj na vrlo visokom momentu, možemo smatrati to vrlo jakim signalom za kupnju. Iz ovog razloga, kupujemo i uz liniju trenda (u slučaju da bude još jedno testiranje) ali i na proboju, premda u slučaju proboja trebamo još informacija o tipu proboja. Do tada načelno smo sigurniji u prodaji na uz godnju liniju trenda ili na njenom blagom proboju, sa stopom iznad 1643, odnosno iznad prijašnjeg vrha. Dodatno, razina 1560 je čvrsta podrška.

S&P 500

Slika G

Na ovom indeksu imamo zanimljivu sliku. Pad koji smo očekivali se dogodio, ali ne baš koliko smo željeli. Kupujemo idealno na slabosti na 1305, ali možemo i na sadašnjim razinama, premda nemamo tako dobar RRR. S druge strane, stop je smislen na 1290, ali ovo nije čvrsta razina, pa je možda potrebno ostaviti malo više prostora. Profit tražimo na 1420. Ako se ovaj proboj kanala isto pokaže neuspješnim, smatramo ga iznimno jakim signalom za kupnju.

Nafta QMQ2, kolovoz 2012, QM-e-mini Crude Light NYMEX

Slika H

Kod nafte trenutno nemamo najbolje propozicije za trgovinu, no što se više približavamo razini 75 (najniža razina u 2011.), imamo čvršćih razloga za long trgovinu. U svakom slučaju, dugoročni limit je 105, ali do tad se potrebno strpiti. Ulazak mora biti popraćen uskim stopom jer trenutno «skaćemo pred trend», što je vrlo opasno (poput npr. skakanja pred jureći vlak). Ako sadašnje dno izdrži, stop bi mogao biti uži, no nemojmo se zavarati ljepšim RRR i stavimo stop na barem 74, a kasnije ga možemo pomaknuti.

Za Admiral Markets,
Sandro Skansi,
Broker & Inv. Savjetnik
CMT lvl 3 kandidat

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close