Studenti Filozofskog fakulteta blokirali referadu

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeli su jutros blokadu referade zahtijevajući od ministarstva obrazovanja, znanosti i športa da se svim redovitim studentima toga fakulteta omogući besplatan upis na drugu godinu studiranja.

Riječ je uglavnom o studentima koji su redovito završili prvu godinu studija. Oni bi sada trebali upisati drugu godinu, a prosvjeduju zato što nije jasno tko će imati pravo na besplatno studiranje, a tko ne, doznaje Hina od predstavnika organizatora blokade. Naime, studentima je, tvrde, bilo obećano da će svi redoviti studenti drugu godinu upisati bez plaćanja, ali je kasnije odlučeno da svi studenti koji studiraju po osobnim potrebama ipak moraju plaćati studij.

Dodaju i kako nije jasno tko će od njih plaćati i po kojem kriteriju, kao ni hoće li im biti omogućeno da plaćaju u ratama ili bi morali odmah platiti cijeli iznos školarine. Zbog svega toga studenti su se odlučili na ovu akciju kako bi upozorili na svoj položaj, želeći pred ministarstvo izići sa zajedničkim zahtjevom da poštuje ono što im je obećano jer su, smatraju, ispunili sve uvjete.

Ispred referade FF-a od jutros 50-ak studenata stoji s transparentima, a ulaz u referadu je zapriječen klupama. Studenti se pred referadom kane zadržati do 16 sati, a nakon toga će na za danas popodne najavljenu plenumu odlučiti hoće li blokadu nastaviti i sutra te u kojem obliku i kojoj mjeri.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve