Što sam naučio otvarajući tvrtku? Ne gubi vrijeme na državne institucije

Autor: Marsela Glavina , 24. rujan 2012. u 14:20

Goran Kadić je, uz svog prezimenjaka Tihomila, suvlasnik Infoteke, tvrtke za projektiranje i izgradnju bežičnih mreža na 2.4 i 5 GHz pojasu i proizvodnju jedne vrste WLAN antena koje se koriste u bežičnom internetu.

Kadić tvrdi da su najveći regionalni proizvođač tzv. slot antena. Vrlo slične ili identične antene mogu se vidjeti na svakom odašiljaču mobilne telefonije. Infoteka je osnovana u rujnu 2006., a najveću prepreku pri pokretanju biznisa predstavljala im je, kaže Kadić, početna investicija odnosno odobrenje kredita za jedan stroj. Mišljenja je da kriza poduzetnike tjera da razmišljaju prema tržištu EU. Probleme s plaćanjima i veću rezerviranost klijenata prema novin investicijama navodi kao negativnu stranu poslovanja u vrijeme krize.

HG Spot – nekada lider, danas….

Kadić u razgovoru za Poslovni.hr kao primjer negativne prakse na domaćoj sceni navodi postojanje velikog broja građevinskih tvrtki ‘koje su mislile da će se graditi u nedogled uz stalni rast cijene kvadrata’. “U informatici je to HgSpot, nekada je bio lider u ponudi IT opreme, a onda je uslijedila pohlepa za zaradom – u paketu s prenapuhanom vrijednosti dionica i gubitkom vizije”, kaže Kadić.

Upitan tko su mu tvrtke uzori, Kadić odgovara kako mu se u memoriju urezala tvrtka Porsche –Zuffenhausen. “Ne radi se kada Ferry Porsche ima rođendan, radnici se okupljaju taj dan zajedno sa članovima obitelji na slavlju. To je samo jedan od detalja kako se odnose prema radnicima, uz puno drugih beneficija”, kaže Kadić.

Ciljana publika Kadićeve tvrtke Infoteka trenutno su turistička poduzeća (kampovi, hoteli), gradovi i općine zajedno sa turističkim zajednicama. “Nadamo se da će u skoroj budućnosti naši kupci biti europski veletrgovci Wlan opremom”, objašnjava. Kao najveće dosadašnje uspjehe navodi Plavu Lagunu – Poreč i dva natječaja za izgradnju Wlan mreža koje je financirala Svjetska banka. “Uspjehom smatramo kontinuirano povećanje znanja u području proizvodnog procesa”, dodaje.

Kupce ponekad treba učiti

Kao idealnu zemlju u kojoj bi volio pokrenuti biznis navodi Njemačku. “Njemačka je uređena država sa zakonima koji se poštuju, velikim tržištem, izvrsnim položajem i najboljom strojarskom podrškom kakva je potrebna u proizvodnji opreme koju planiramo proizvoditi”, objašnjava. Kao jednu od početničkih grešaka navodi to što nisu znali da kupce ponekad treba „učiti“ novim tehnologijama i uslugama.

“Onaj koji će biti svjestan da će predanim radom i svojim kreativnim angažmanom zavrijediti postotak u vlasništvu”, je idealan zaposlenik kakvog bi Kadić rado imao. Dodaje još i kako je za njega dobar zaposlenik i onaj koji će svojom kvalitetom omogućiti drugima da se zaposle.

Prilika za nezaposlene inžinjere

Prilika da se netko zaposli u njegovoj tvrtki, iskreno se nada Kadić, dogodit će se u što skorijem roku. “Zavisi i od gospode u Brusellexu pa bi se uskoro mogli tražiti po dva diplomirana inžinjera elektrotehnike (radiokomunikacije), dva inžinjera strojarstva, plastičara, diplomirana informatičara. Plaća će se kretati od 5.000 kn (Slavonija) pa na dalje za VSS početnike.

Njegov recept za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis? “Više se pouzdati u sebe nego u kredite i ‘velike’ poslove na početku. Ustrajnost, strpljenje, optimizam. Neka ulazak u EU bude izazov, a ne plašilo foteljaša. Ništa drugi nisu bolji od nas – ugledajmo se na naše u sportaše i mlade informatičare”, kaže Kadić.

Da danas pokreće tvrtku Kadić sigurno, kaže, ne bi “gubio vrijeme s državnim institucijama”. “Ionako poslove dogovaraju oni koji dobiju izbore”, kaže. Najbolji poslovni savjet koji je ikada dobio? “Okruži se, nađi se, pojavi se tamo gdje su sposobniji i bolji od tebe”.

Komentirajte prvi

New Report

Close