Što Hrvatima nudi prvi posao? Plaću od 2.827 kuna i odskočnu dasku za bolji posao

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2012. u 10:45

Što su hrvatski građani naučili na svom prvom radnom mjestu i što im je bilo najteže otkrio je portal za mlade tražitelje posla – MojPrviPosao, u istraživanju provedenom na 300 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju kako je polovici ispitanika (52%) početna plaća bila ispod tri tisuće kuna.



Izvor: myfootpath.com

Najveći broj ispitanika svoj prvi posao pronašao zahvaljujući preporuci

Dobra preporuka ‘ulaznica’ je za tržište rada – najveći broj ispitanika (38%) svoj prvi posao pronašao je zahvaljujući preporuci. Preko portala za zapošljavanje posao je pronašlo 17% ispitanika, a preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Student servisa njih 11%. Preko oglasa u tisku i putem otvorene zamolbe posao je dobilo 9% ispitanika, dok je stručna praksa ‘donijela’ posao 5% ispitanika.

Na prvom se poslu većina ispitanika (35%) zadržala manje od pola godine. Petina ispitanika (21%) zadržala se do godine dana, a 17% ispitanika zadržalo se između jedne i dvije godine.

Najčešći razlog kratkog rada kod prvog poslodavca je pronalazak drugog (boljeg) posla – za malo više od polovice ispitanika (52%) prvi posao je bio ‘odskočna daska’. Istek ugovora ili kraj sezone razlozi su prestanka rada za 19% ispitanika, dok ih je 16% dobilo otkaz.

Mnogi su prvi posao dobili u struci (56% ispitanika), dok je na poslovima izvan svog područja zanimanja radilo 44% ispitanika.

Prvi posao u struci u najvećoj mjeri su dobili ispitanici s visokom stručnom spremom (69%), dok je onih sa srednjom i višom stručnom spremom koji su prvi posao dobili u struci 44%.

Polovici ispitanika (52%) početna je plaća bila ispod tri tisuće kuna

Prva plaća svima ostaje u pamćenju. Kod više od polovice ispitanika (52%) početna plaća bila je ispod tri tisuće kuna. Četvrtina ispitanika (26%) imala je primanja između tri i četiri tisuće kuna, a 19% ih je imalo između četiri i šest tisuća kuna. Svega 3% ispitanika imalo je plaću višu od šest tisuća kuna.Žene u prosjeku zarađuju manje na prvom poslu od muškaraca. Prosječna plaća žena na prvom poslu iznosi 2.635 kuna, dok za muškarce ista iznosi 3.297 kuna.

Uzrok stresa na prvom poslu: nedefinirana očekivanja i odnos s nadređenim

Kao najznačajnije stvari koju su naučili ispitanici ističu nova znanja i vještine (61%) i kako obaviti posao (50%). Funkcioniranje u timu i određene radne zadatke usvojilo je 47% ispitanika, dok ih najmanje navodi stjecanje poslovnih kontakata (22%). Suma sumarum naučenog ponajbolje opisuje komentar jedne ispitanice: „Upoznala sam sebe, svoje prednosti i nedostatke.“

Podrška kolega i nadređenih tijekom prvih tjedana snalaženja na poslu dobrodošla je svim početnicima. Pomoć kolega imalo je više od polovice ispitanika (54%), dok je pomoć nadređenih imalo 40% ispitanika. Nedovoljnu pomoć kolega dobilo je 37% ispitanika, dok 39% ispitanika nije dobilo podršku svojih nadređenih kakvoj su se nadali. Savjete i pomoć kolega uopće nije dobilo 9% ispitanika, dok od strane nadređenog pomoć nije primilo 21% ispitanika.

Prvi dan na poslu za najveći dio ispitanika nije bio stresan (51%). Za razliku od njih, za 13% ispitanika je prvi radni dan bio izuzetno stresan. Kao najstresniji element prvog posla najviše ispitanika (34%) izdvaja odnos s nadređenim jer nisu znali što se očekuje od njih. Drugi najznačajniji stresor je nepostojanje mentora (30%), nakon čega slijedi privikavanje na drugačiji tempo života (25%). Za početnike je najmanje stresno upoznavanje novih ljudi (16%), dok za 14% ispitanika na prvom poslu nije bilo ničeg što je uzrokovalo stres.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close