Slovenski zastupnici u EP: Hrvatska bi u EU mogla ući 2013.

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2011. u 13:50

Troje slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, od ukupno sedmero, jučer je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani upozorilo da pred Hrvatskom stoji još dosta zadaća pred zaključenje pregovora s Europskom unijom.

“Hrvatska prije uključenja u Europsku uniju treba riješiti još dosta otvorenih pitanja”, rekla je Tanja Fajon, eurozastupnica Europskog parlamenta iz stranke Socijanih demokrata (SD). Fajon je na konferenciji rekla da je pred Hrvatskom šest teških poglavlja koja treba riješiti, da će nekoliko idućih mjeseci zato za Hrvatsku biti odlučujući i da se valja čuvati iznošenja “magičnih datuma” o zaključivanju pregovora sredinom ove godine jer bi to moglo odgoditi učlanjenje ako Hrvatska ne mobilizira sve snage za zaključivanje pregovora u lipnju.

Fajon je kao optimistički datum uključivanja Hrvatske u EU navela 2013. godinu. Njezine su ocjene na konferenciji podržali Jelko Kacin iz Slovenske liberal-demokratske stranke (LDS) i Alojz Paterle iz stranke Nova Slovenija (NSI), Kacin je rekao da je madžarski premijer Viktor Orban prilikom nedavnog posjeta Hrvatskoj svojim najavama o brzom okončanju pristupnih pregovora Hrvatske “ozlovoljio europske ustanove i naštetio Hrvatskoj umjesto da joj pomogne”, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Peterle i Fajon upozorili su i na osjetljivo pitanje “zemljovida”, poput onoga što ga je nedavno objavio hrvatski Geodetski zavod, koji granicu na moru prikazuju crtom sredine u Savudrijskoj vali.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Potpuno su u pravu.
Korupcija na nižem nivou je još i veća.
Desničarske snage su izuzetno glasne.
Mi nećemo sazreti niti do 2013 g.

Moji dragi Janezi. Mislim da puno ucjenujete i gledate samo sebe!RH ima problema ali ne sa vama. Vi imate problema sami sa sobom!Tako ste mali a tako puno ucjenujete!Saramota!

New Report

Close