Slovenski mediji: Pivovarna Laško odustala od prodaje Mercatora

Autor: Marko Mršić , 31. ožujak 2011. u 10:25

Uoči današnjeg sastanka Nadzornog odbora Pivovarne Laško, koji je trebao Upravi preporučiti prodaju udjela u Mercatoru, čini se da je slovenska pivarska grupacija pronašla način kako ne izaći iz vlasništva iz navedenog trgovca, a istovremeno izbjeći stečaj.

Prema pisanju Financa rješenje je dokapitalizacija. Predsjednik Uprave PL-a Dušan Zorko prije mjesec dana je tvrdio da bi 100 milijuna eura svježeg kapitala Pivovarni bilo dovoljno za financijsku stabilizaciju poslovanja. Finance ističu da je na kraju taj plan i usvojen neposredno prije današnje sjednice Nadzornog odbora. Ako dioničari PL-a doista odobre dokapitalizaciju to će značiti da od prodaje udjela u Mercatoru, Delu i Fructalu neće biti ništa. Ponuda Agrokora za 23,34-postotni udjel u Mercatoru pala bi u vodu. Finance pišu da je upravo mogući ulazak Ivice Todorića u vlasničku strukturu najvećeg slovenskog trgovca bio najveći razlog promjene plana u zadnji trenutak jer uprave PL-a i Mercatora, ali i slovenski politički vrh nisu naklonjeni takvoj opciji.

Finance također špekuliraju da bi glavnu ulogu u dokapitalizaciji Pivovarne Laško mogle imati kompanije Panvita, Orbico te državni fond KAD, koji je trenutno vlasnik 7-postotnog udjela u PL-u. Spominje se da bi Pivovarnu mogli dokapitalizirati i neki strani investicijski fondovi, a računa se i na banke vlasnice PL-a. Dokapitalizaciju će se na skupštini morati potvrditi 75 posto dioničara slovenske pivarske grupacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close