Skuplje gorivo gurnulo IAG u minus

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2012. u 13:05

Više cijene goriva i ostali troškovi gurnuli su u prvom tromjesečju vlasnika British Airwaysa i Iberije IAG u gubitak, izvijestila je u petak ta međunarodna konsolidirana avioprijevoznička grupa.

IAG je zabilježio neto gubitak od 146 milijuna eura u prva tri mjeseca ove godine. U istom razdoblju lani zabilježio je dobit od 33 milijuna eura zahvaljujući prihodu od kupovine Iberije. Troškovi goriva porasli su u prvom tromjesečju 25 posto, povećavši troškove za 281 milijun eura. Dodatnih 25 milijuna eura troška prouzročio je štrajk Iberijinih pilota, izvijestio je IAG. Drugi su troškovi osim goriva porasli gotovo šest posto. Prihodi su uvećani 7,8 posto i iznosili su 3,9 milijardi eura.

British Airways izvijestio je o operativnom gubitku u visini 62 milijuna funti (100 milijuna dolara), a Iberijin operativni gubitak iznosio je 170 milijuna eura. Izvršni direktor IAG-a Willie Walsh napominje da poslovne rezultate potkopavaju i potezi vlada.

“Vlada u Velikoj Britaniji povisila je ionako najvišu zrakoplovnu pristojbu u svijetu, takozvanu pristojbu za putnike u zračnom prometu, po stopi dvostruko višoj od stope inflacije, a španjolska vlada planira povećati pristojbu za polijetanje iz Španjolske za do 10 eura po putniku”, tumači Walsh.

U travnju je IAG zaključio akviziciju britanskog zračnog prijevoznika BMI-ja, čime je dodatno produljio termine za polijetanje i slijetanje u londonskoj zračnoj luci Heathrow. Walsh je izvijestio da British Airways planira u ovoj godini otvoriti i rutu prema Seulu u ovoj godini, te nove usluge u Rotterdamu i Zagrebu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close