Sindikati najavljuju prosvjed protiv otpuštanja u HŽ Infrastrukturi

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2012. u 16:00

Četiri sindikata koji djeluju u HŽ-u organizirat će idućeg četvrtka, 3. svibnja, javni prosvjed na kojem će izraziti nezadovoljstvo planovima Uprave HŽ Infrastrukture za restrukturiranje koji uključuju otpuštanje stotina radnika bez jasnih kriterija, rekao je danas Hini predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Sindikat infrastrukture HŽ-a, Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat hrvatskih željezničara smatraju da je novi Pravilnik o organizaciji HŽ Infrastrukture, koji je temelj za restrukturiranje, izrađen nestručno, bez poštivanja normi i normativa. U njemu se, kaže Forgač, ne postavljaju jasni ciljevi i rokovi restrukturiranja, a kao jedina mjera štednje ukidaju se radna mjesta. Sindikati tvrde da Uprava HŽ Infrastrukture, po naputku Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, želi proglasiti viškom oko 1.200 radnika, bez jasnih kriterija i opravdanih razloga. Forgač najavljuje da će se posvjednici 3. svibnja u devet sati okupiti na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, potom se uputiti prema upravnoj zgradi HŽ-a u Mihanovićevoj ulici, a prosvjed okončati kod sjedišta Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju.

S druge strane, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić kaže kako mjerama racionalizacije Uprava planira smanjiti broj zaposlenih za oko 650 ljudi, smanjiti broj razina odlučivanja te objediniti više organizacijskih jedinica u jednu uz očuvanje djelatnosti vezane uz održavanje željezničke infrastrukture. Ističe da je novom organizacijom u planu ukidanje nepopunjenih i nepotrebnih radnih mjesta te racionalizacija tehnološkog procesa. Najavljuje da će višak zaposlenih biti zbrinut prema programu koji će biti izrađen u suradnji s Vladom. Prema postojećoj organizaciji, u HŽ Infrastrukturi zaposleno je 6.823 radnika, te njih 951 u njezinim ovisnim društvima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close