Sarajevo: Tomić odgovoran za situaciju u pločanskom NTF-u

Autor: Miho Dobrašin , 28. lipanj 2010. u 09:20

U izvješću Istražnog povjerenstva Parlamenta Federacije BiH o poslovanju Naftnih terminala federacije (NTF) iz Ploča, koje bi u srijedu trebalo biti predstavljeno Vladi u Sarajevu, bit će izbačen dio koji amnestira bivšeg predsjednika Uprave Josipa Tomića, izjavio je dopredsjednik istražnog povjerenstva Slaviša Šućur.

Nakon što je NTF, putem kojeg BiH dobiva oko 70 posto nafte, došao na rub stečaja parlament FBiH odlučio je napraviti Izvješće kojim upozorava Vladu FBiH, vlasnika NTF-a, na zanemarivanje te strateški važne kompanije i njen mogući gubitak. U izvješću parlamentarnog povjerenstva sastavljenog od svih vodećih stranaka FBiH, čija je kopija u posjedu Poslovnog dnevnika, navodi se kako “iz izvještaja o poslovanju, revizorskih izvještaja i zapisnika financijske policije Republike Hrvatske koji su usvojeni od strane Nadzornog odbora i Skupštine društva nema štetnih niti nezakonitih radnji u poslovanju NTF-a Ploče u periodu od 2006. do 2009. godine”.

“Taj dio će biti izbačen iz izvješća koje ćemo predočiti Vladi FBiH”, rekao je u telefonskom razgovoru Slaviša Šućur, zastupnik SDP-a u parlamentu FBiH i dopredsjednik istražnog povjerenstva. Ističe da o tome postoji konsenzus među članovima povjerenstva. U razdoblju od 2006. do 2009. na čelu NTF-a bio je Josip Tomić, smijenjen krajem prošle godine. Njega sadašnja Uprava, na čelu sa Nikolom Štulom, optužuje za nezakonite radnje i potpisivanje štetnih ugovora kojima je oštećena kompanija.

“Prema našim saznanjima on nije bio uspješan menadžer. No naša ambicija nije utvrđivati nečiju krivicu već upozoriti Vladu na stanje u kompaniji”, kaže Šućur. Ističe da se pravosuđe treba baviti Tomićem, nad kojim se, kako napominje, vodi postupak u Hrvatskoj. Šućur zamjera Tomiću što nije raskinuo nepovoljne ugovore sa Deltagripom, tvrtkom za trgovinu naftnim derivatima registriranom u Londonu, dok Uprava NTF-a naglašava da je bivši predsjednik Uprave svojim postupcima pogodovao toj kompaniji. Ugovori su, naglašavaju, omogućili Deltagripu pokretanje stečajnog postupka nad NTF-om slijedom čega je učinjena ogromna šteta. Tomić ističe da je u Sarajevu “na djelu politička korupcija” te mu se namješta.

U međuvremenu je nova Uprava raskinula ugovore sa Deltagripom koji je u Pločama skladištio naftne derivate i koji su prošli tjedan odvezeni brodom. Obje kompanije najavljuju tužbe.

Istražno povjerenstvo, pak, nada se kako bi se u srijedu u parlamentu konačno mogli pojaviti predsjednik Vlade Mustafa Mujezinović i ministar energtike Vahid Hećo. Naime, zadnja tri puta nisu se odazvali na poziv za sudjelovanjem u radu povjerenstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close