Sabor raspravlja o elektroničkim komunikacijama

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2008. u 11:15

Hrvatski sabor nastavio je danas 5. sjednicu raspravom o novom zakonu o elektroničkim komunikacijama. Njime se, sukladno direktivama EU, jača neovisnost regulatornog tijela za područje elektroničkih komunikacija (telekomunikacija).

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec istaknuo je da će novo regulatorno tijelo – Hrvatska agencija za pošte i telekomunikacije koja će objediniti područje regulacije poštanskog i telekomunikacijskog tržišta – osigurati daljnji razvoj elektroničkih komunikacija i punu integraciju tog sektora u europsko tržište. Naglasio je da zakon ne zadire u vlasništvo nad distribucijsko-telekomunikacijskim kanalima (DTK), već će, naprotiv, svim operaterima omogućiti pristup DTK mreži pod jednakim uvjetima. Dodao je da se tim zakonskim rješenjem ide u prilog lokalnim jedinicama koje su, u pravilu, nositelji prava vlasništva nad nekretninama u okviru kojih prolazi DTK, te će im infrastrukturni operateri plaćati naknadu za korištenje DTK. U cilju snažnije zaštite prava korisnika (potrošača), zakon predviđa da se u okviru novog nacionalnog regulatornog tijela ustroji posebna administrativna jedinica koja će odlučivati o primjedbama i žalbama korisnika, te predlagati odluke s izvršnom snagom.

Breglec je istaknuo kako je dosadašnji Zakon o telekomunikacijama, kojega će zamijeniti predloženi zakon, polučio dobre rezultate – u zadnje četiri godine udvostručen je broj korisnika mobitela (s 56 posto krajem 2003. na 120 posto ove godine), za 20 posto su pale cijene u mobilnoj mreži za građane, a za 50 posto za velike korisnike, 18 posto korisnika nisu pretplatnici dominantnih operatera, itd. O novom zakonu o elektroničkim komunikacijama raspravljaju saborski klubovi. Podsjetimo, taj je zakon već izazvao dosta polemike zbog optužbe predsjednice zagrebačke Gradske skupštine Tatjane Holjevac da njime Vlada praktički daruje distribucijsko-telekomunikacijsku kanalizaciju (takozvani DTK) Hrvatskom telekomu.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close