Royal Bank of Scotland preuzima pet velikih hrvatskih banaka

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2011. u 00:00

Update i pojašnjenje (1. travnja 2011. 12:58): Danas je 1. travnja, dan koji se u cijelom svijetu smatra danom zbijanja šala. Malo pažljivijim čitanjem, brzom pretragom interneta i uz osnovno znanje koje imaju ulagači, može se zaključiti da je riječ o šali. U prilog tome ide i činjenica što nitko neće na temelju jedne neprovjerljive vijesti izvršiti nikakvo ulaganje. Budite oprezni danas, nikad se ne zna tko će vas sve pokušati nasamariti 🙂

The Royal Bank of Scotland (RBS) pri završetku je pregovora o preuzimanju pet hrvatskih banaka, a cijela transakcija trebala bi biti gotova do kraja lipnja, stoji u objavi na SWX Swiss Exchangeu. Tim bi preuzimanjem RBS imao gotovo 70 posto hrvatskog bankarskog tržišta. (Objavljeno 1. travnja 2011., u 0:00)

Iako je glasnogovornik cijeloga projekta Eduardo Fyrst Abril bio štur u odgovorima, pozivajući se na poslovnu tajnu, odgovori koje smo dobili u krakom telefonskom razgovoru vrlo su znakoviti.

Gospodine Abril, vijest o preuzimanju odjeknula je kao bomba u hrvatskim financijskim krugovima. Možete li nam reći o kojim je bankama riječ?
Nažalost ne. U osjetljivoj smo fazi pregovora i ne bismo željeli da se naše namjere krivo shvate. Mogu samo reći da se radi o respektabilnim hrvatskim bankama s vrhunskim menadžmentom koji je u stanju raditi i na globalnoj razini.

Dakle riječ je o najvećim hrvatskim bankama? Hrvatski top-5?
To ste vi rekli, ja ne mogu govoriti o konkretnim imenima.

Izvješće je objavljeno pod “ostala izvješća” i praktično ga je nemoguće naći osim pukim slučajem. To navodi na činjenicu da se radi o hostile preuzimanju?
To moram odlučno opovrgnuti.

Možete li nam barem reći na koliki tržišni udio računate?
Računamo na nešto manje od 70 posto udjela.

To je vrlo velik udio. Jeste li kontaktirali Hrvatsku narodnu banku i ostale regulatore?
The Royal Bank of Scotland je poznat po odličnoj suradnji sa središnjim bankama, pa tako i Hrvatskom, čijeg nagrađivanog guvernera visoko cijenimo.

Još samo jedno pitanje: zašto kraj lipnja?
Zato što imamo pouzdane informacije da će do tada biti riješen pristup vaše zemlje Europskoj uniji, a naša banka želi tada već imati dobru startnu poziciju. Oprostite, to je sve što vam mogu reći.

Znakovito je i to što se krajem svibnja u Beču održava međunarodni skup “Spajanja i preuzimanja u bankarskom sektoru u jugoistočnoj Europi”, a njegovi su domaćini upravo RBS i Banco Santander koja je prema nekim izvorima radila dubinsku analizu hrvatskih banaka. Jedna od predavačica bit će i profesorica Marge N. Acquistion, specijalistica za spajanja financijskih institucija, a drugoga dana na skup stižu i premijeri Velike Britanije i Španjolske što nije uobičajeno za takav skup.

Dionicama RBS-a jučer se krajem dana trgovalo po 13,20 dolara (pad od 0,8 posto), no analitičari predviđaju “opening rush” od više od 10 posto. Cijena dionice Banco Santander nakon objave o sudjelovanju u zajedničkom projektu sa RBS-om skočila je pet posto.

(sš)

Komentari (17)
Pogledajte sve

Čak me i Google kad utipkam ‘Eduardo Fyrst Abril’ pita:
Jeste li mislili: Eduardo First April

[lol]

PSSSSST, šef kupuje dionice banaka jer ima povjerljive informacije o preuzimanju…. [thumbsup] [thumbsup]

Neovisno o tome što je očito prvotravanjska šala nisam znao da se zakoni ne trebaju poštovati na taj dan.

Da ste barem napisali da Bechtel preuzima građevinare to bi vam netko možda povjerovao.

New Report

Close