Ranilović: Tržište nekretnina stabilizirano na nezadovoljavajućoj razini

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2010. u 15:40

U zadnje dvije godine u Zagrebu je pad prometa (transakcija) iznosio oko 50 posto

Hrvatsko tržište nekretnina se stabiliziralo na razini koja nije zadovoljavajuća te se stoga struka nada da će se tržište do kraja godine ipak pokrenuti, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Dubravko Ranilović na 6. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina.

U organizaciji tvrtke za poslovno savjetovanje Filipović konferencija je danas okupila oko 300 domaćih i stranih sudionika. Ocijenio je da tržište nekretnina u Hrvatskoj karakteriziraju i krive informacije mnogih koji o njemu govore, a tržište ne poznaju i na njemu ne rade. Cijene nekretnina su pale, kao i promet nekretnina, a iako se, kako je kazao, ne može ništa generalizirati, tržište nagrađuje ono što je kvalitetno i kažnjava ono što nije, a o tome najviše ovisi i cijena.

Vezano za očekivanja po tržišnim segmentima kazao je da će stambeni dio uvijek biti žilav, jer je stanovanje potreba, kao i da su prognoze za uredske prostore solidne, dok bi za ostale segmente trebala detaljnija analiza. Za neprodane stanove, kojih je trenutno najviše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (prema istraživanjima trenutno oko 10.000), napominje da je i u najboljim vremenima bilo neprodanih stanova, ali da zabrinjava smanjen broj novih projekta.

Trenutno je u transakcijama (kupoprodaja i zamjena) oko 42.000 stanova i kuća u Hrvatskoj, od čega ih je oko 20.000 novogradnja, a ostalo rabljeni. Iznoseći, kako kaže, ‘najrelevantniju statistiku o prometu nekretnina’, onu Udruženja kojem je na čelu, Ranilović ističe da je u zadnje dvije godine u Zagrebu pad prometa (transakcija) iznosio oko 50 posto, pri čemu prošle godine 34 posto, a u cijeloj Hrvatskoj u zadnje dvije godine nešto više od 30 posto.

Za tražene cijene rabljenih stanova kaže da su pale za 14 posto, a realizirane za 10 posto, dok su ukupne cijene na razini Hrvatske pale za 14 posto, te podatak HNB-a o padu cijena stanova za 5 posto drži netočnim.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close