Puhovski: Josipović bez SDP-a ne bi bio to što je sada

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2012. u 11:05

Na polovici svog mandata predsjednik Ivo Josipović započeo je neformalnu kampanju za predstojeće predsjedničke izbore koji će se održati 2015. godine, piše Večernji list.

To se može iščitati iz njegovih istupa posljednjih dana, ali i mjeseci, jer je predsjednik ušao u oštru polemiku s liderom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, kritizirao je ekonomsku politiku vlade Zorana Milanovića, angažirao se oko rješavanja graničnog pitanja s Bosnom i Hercegovinom, što mu je HDZ zamjerio kao miješanje u izvršne ovlasti

S obzirom na to da predsjednik prema Ustavu mora dati ostavku na svoje stranačko članstvo kada postane predsjednikom, što je Josipović kao SDP-ov kandidat učinio, logično je da se na idućim izborima kandidira kao nezavisni zastupnik, zaključuje Večernji. Josipović se uoči izbora ne može ponovno učlaniti u stranku jer mu Ustav to zabranjuje, budući da je predsjednikom dok ne preda mandat novoizabranome. Tako i Josipoviću zapravo predstoji nezavisna kandidatura, a pojedini upućeni izvori uvjeravaju da će aktualni predsjednik tražiti podršku i SDP-a i HNS-a, a moguće i nekih drugih stranaka koje bi mogle biti iznenađenje.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako bi Josipovićeva nezavisna kandidatura, bez podrške SDP-a, bila i logičan nastavak njegovih postupaka kao predsjednika.

“Pozitivna strana te kandidature bila bi ta što bi se Josipović distancirao i od SDP-a i od bilo koje druge stranke i deklarirao kao predsjednik svih građana. S druge strane, takva kandidatura bila bi poruka SDP-u: Hvala vam lijepa, više vas ne trebam. A bez SDP-a Josipović ne bi bio to što je sada”, rekao je Puhovski za Večernji. Smatra kako bi Josipović, ukoliko bude izabran za predsjednika kao nezavisni, imao komotniju poziciju da bude blizak SDP-u nego što to sad može jer je izabran iz njihovih redova.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close