Pred hrvatskim vinarima puno posla: Lani izvezli vina za samo 14 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2012. u 12:20

Na londonskom sajmu vina, koji je jedan od najvećih i najreferentnijih sajmova tog tipa u svijetu, među tisućama svjetskih proizvođača svoje su blago izložili i hrvatski vinari, izvještava HRT.

Decanter – referentni časopis koji određuje svjetske trendove, nagradio je hrvatska vina. Lindsay Greatbatch iz Decantera ističe kako je golem uspjeh osvojiti Decanterovu nagradu, a ove je godine bilo prijavljeno više od 14 tisuća proizvođača. I hrvatska vina postigla su dobar uspjeh i svrstana su u top pet vina tržišta u razvoju. Decanter je tako Hrvatskoj dodijelio više od 50 medalja, a od toga su dvije zlatne: za misno vino – traminac Đakovačke nadbiskupije te Kutjevačkim vinima za njihovu ledenu berbu. Josip Vitez,voditelj izvoza za Kutjevo d.d., kaže kako se Englezi otvaraju prema hrvatskim vinima, a izvoz konstantno raste jer prije tri godine hrvatskih vina nije bilo ondje, dok danas u Englesku izvozi 21 hrvatski proizvođač, rekao je.

No, pred vinarima je još puno posla jer smo lani izvezli vina za samo 14 milijuna dolara, a uvezli za 22 milijuna dolara. Rajko Ružička iz HGK smatra kako je izvoz ključ za rješavanje problema punih podruma hrvatskih vinara te ističe da se moramo fokusirati na izvoznu strategiju, odnosno brendiranje hrvatskih vina na vanjskom tržištu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close