Popijač održao niz bilateralnih sastanaka sa sirijskim ministrima

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2010. u 15:55

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač boravi u službenom posjetu Sirijskoj Arapskoj Republici sa državnim i gospodarskim izaslanstvom Republike Hrvatske u vremenu od 13.do 16.ožujka 2010.godine.

Popijač je danas razgovarao sa sirijskim predsjednikom Vlade Mohammadom Naji Ottrijem te održao niz bilateralnih sastanaka sa sirijskim kolegama i to ministrom nafte i prirodnih izvora, ministrom električne energije, ministrom prometa i ministrom turizma, priopćeno je iz Ministarstva. Jučer je pak Popijač razgovarao sa sirijskim potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Abdullahom Dardarijem i sirijskom ministricom trgovine i gospodarstva Lamiom Alasi.

Kako se dalje navodi, potpisana su tri memoranduma o suradnji i to u područjima konkurentnosti, tržišnog natjecanja i javno-privatnog partnerstva. Jednako tako ministar Popijač predao je ministrici Alasi hrvatske prijedloge tekstova Ugovora o gospodarskoj suradnji i Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja. Dogovoreno je kako će obje strane intenzivno raditi kako bi se ovi ugovori što prije sklopili.

Teme razgovora ministra Popijača sa sirijskim domaćinima su bile mogućnosti unapređenja gospodarske suradnje dvaju država, a posebno u područjima energetike, industrije, ulaganja, turizma, digitalizacije i transfera hrvatskoga znanja i iskustva u području e-uprave kao i sudjelovanja hrvatskih tvrtki u izgradnji infrastrukturnih objekata u Siriji (cestogradnja, izgradnja luka i željeznice).

Na svim ovim sastancima, i jučer i danas, su bili nazočni predstavnici hrvatskih tvrtki koji i danas, nakon jučer održanog Sirijsko-hrvatskog gospodarskog foruma, nastavljaju individualne susrete i razgovore sa sirijskim poduzetnicima.

Naime, jučer je Popijač zajedno sa potpredsjednikom sirijske Vlade za gospodarstvo Abdullahom Dardarijem otvorio i sudjelovao na Sirijsko – hrvatskom gospodarskom forumu na kojem je bilo nazočno oko 100 predstavnika sirijskih i hrvatskih tvrtki.

Ovom je prigodom ministar Popijač naglasio da Hrvatska u Siriji prepoznaje svog trgovinskog i investicijskog partnera, a da budućnost naših gospodarskih odnosa prije svega leži u razvitku viših oblika gospodarske suradnje kao što su joint venture, transfer tehnologije i know-how-a te u zajedničkom nastupu na trećim tržištima, ističe se u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close