Ovo će biti zadaci Vladina ‘pouzdanog’ savjetnika za privatizaciju CO-a

Autor: Branka Suvajac , 12. srpanj 2012. u 12:45

Na današnjoj sjednici Vlade raspisan je natječaj sa savjetnika za privatizaciju Croatia osiguranja

U odluci o provođenju postupka izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja stoji kako se savjetnika traži radi prodaje vlasničkog udjela Republike Hrvatske u Croatia osiguranju. Izbor će provesti Ministarstvoi financija, i to kroz postupak javnog nadmetanja.

Ministarstvo financija ovom se odlukom zadužuje da u roku od 30 dana izvijesti Vladu o tijeku postupka i poduzetim aktivnostima u vezi provedbe odluke.

RH je dioničar u društvu Croatia osiguranje od 82,48 posto u temeljnom kapitalu društva (nominalna vrijednost ukupnog temeljnog kapitala/ukupnog iznosa članskih uloga 442.887.200,00 kuna).

Namjera RH je prodaja dijela postojećeg vlasničkog udjela države do 50 posto udjela u kapitalu CO te odgovarajuća dokapitalizacija društva kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

“Razlozi za privatizaciju CO leže u potrebi dodatnih prihoda u državnom proračunu radi umanjenja ukupnog deficita po proračunu za 2012. godinu. Osim potrebe za prihodima, Vlada RH smatra da je potrebno i mogućom dokapitalizacijom ojačati CO za veće učešće u tržišnom udjelu na poslovima životnog osiguranja, kao i zadržavanje udjela u osiguranju imovine i autoosiguranju”, stoji u obrazloženju Vladine odluke. Vlada navodi kako je proces privatizacije i moguće dokapitalizacije potrebno provesti na način da udio državnog vlasništva ostane iznad 25% plus 1 dionica.

Radni zadaci savjetnika za privatizaciju

“Radi provedbe gore navedenog procesa, nalazi se potrebnim u ovoj fazi procesa odabrati pouzdanog savjetnika za privatizaciju čiji će osnovni zadatak biti savjetovanje RH u vezi sa privatizacijom CO-a, a posebice procjena tržišta i istraživanje potencijalne prednosti javne ponude ili privatnog plasmana, te u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje potencijalnih strateških investitora za dokapitalizaciju i kupnju dionica ili udjela, ali i priprema samog plana prodaje i dokapitalizacije koji će uključiti sve elemente prema uvjetima angažiranja”, stoji u Vladinom opisu posla savjetnika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ADRISduhan je aut!!!!

U prijevodu, slaže se kombinacija da se i ova vrijedna kompanija prebaci u ruke nekog Kapitaliste “ispod stola” .

Gdje ima dima ima i vatra, i zato mi se čini da će “savjetnik” napraviti sve u svojoj moći da proglasi dokap boljim riješenjem. A dokap obično ide po nominali ..

New Report

Close