Otvoren puni profil autoceste Rijeka-Zagreb

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2008. u 13:45

Puni profil autoceste Rijeka-Zagreb u ukupnoj dužini od 146,5 kilometara otvorio je danas kod južne strane tunela Tuhobić predsjednik Vlade Ivo Sanader. Čekali smo 38 godina autocestu od Rijeke do Zagreba i političku snagu koja će imati i snage i novca riješiti taj problem, kazao je premijer te je proglasivši puni profil autoceste otvorenim dodao kako “danas vidi da služiti narodu kroz politiku ima smisla.”

Izgradnja autoceste Rijeka- Zagreb, započeta još 1971. stajala je prema procjenama više od 661,5 milijuna eura. Dijelovi posljednjih dviju dionica koje su dograđene na puni profil, od Oštrovice do Vrata (11 km) te od Kupjaka do Vrbovskog (3,5 km) završene su 2,5 mjeseca prije roka. Putovanje od Rijeke do Zagreba uz poštivanje ograničenja brzine trajat će oko sat i 15 minuta, a cijena cestarine od 1. studenog bit će 60 kuna.

Autocesta je iznimno važna za turizam, a s obzirom na očekivani promet, najisplativija je autocesta u Hrvatskoj. AC Rijeka-Zagreb d.d. iz vlastitih prihoda pokriva obveze iz zajmova za izgradnju i troškove gospodarenja autocestom. Na cijeloj trasi autoceste sagrađeno je šest mostova, 13 tunela i 24 vijadukta te 15 pratećih uslužnih objekata.

Danas će se otvoriti i dionica Goričan-Letenye i most Mura na Autocesti A4 Zagreb-Goričan-M7 Budimpešta -Letenye. Završetkom izgradnje punog profila na dionicama autoceste A6 Rijeka-Zagreb, dionice Zagreb-Goričan i autoceste Budimpešta-Letenye, dovršena je autocesta Budimpešta-Zagreb-Rijeka.

Od 496 kilometara dužine, u Hrvatskoj se nalazi oko 265 kilometara. Radovi na dionici od Goričana do mosta Mura vrijedni su 50 milijuna kuna, a most Mura dug 216 metara, čak 8 milijuna eura. Financirale su ga Hrvatske autoceste i mađarska tvrtka za gospodarenje autocestama.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close