NIS u 2010. očekuje profitabilno poslovanje

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2010. u 13:50

Naftna kompanija Srbije (NIS) očekuje da će u ovoj godini poslovati profitabilno, prvi put nakon posljednjih nekoliko godina.

Ključnu ulogu treba odigrati smanjenje troškova, promjena asortimana proizvoda, prerade i strukture prodaje, kao i povećanje vlastite proizvodnje nafte. “Tijekom prošle godine uspjeli smo zaustaviti tendenciju rasta gubitaka. Od veljače do prosinca 2009. godine neto dobit NIS-a iznosila je 2,7 milijardi dinara”, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prenosi agencija Beta.

Kompanija Gazpromnjeft, tvrtka kćer ruske državne kompanije Gazprom, preuzela je u veljači prošle godine upravljanje NIS-om, nakon što je platila 400 milijuna eura za 51 posto kapitala srpske kompanije. Kravčenko je izrazio žaljenje što kompanija nije uspjela kompenzirati gubitke napravljene u prvom tromjesečju 2009., koje su posljedica globalne financijske krize, tako da je na kraju prošle godine zabilježen gubitak.

On je dodao da su, međutim, u usporedbi s 2008. godinom, gubici znatno smanjeni. “U financijskom izvještaju suma gubitaka iznosit će 37,6 milijardi dinara, jer će rezultati biti korigirani u skladu sa zahtjevima Međunarodnog sustava financijskih izvještaja”, kazao je Kravčenko.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close