Neto dobit vlasnice PBZ-a smanjena za 37 posto

Druga najveća talijanska banka, Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ-a, u petak je izvijestila da je u drugom tromjesečju njezina neto dobit smanjena za 37 posto na godišnjoj razini, što pripisuje većem iznosu rezervacija za loše zajmove i nižoj zaradi od trgovanja i naknada.

Bančina neto dobit u drugom je tromjesečju smanjena na 470 milijuna eura. Ta banka u prvom je polugodištu izdvojila na stranu 2,1 milijardu eura za potrebe pokrića gubitaka po lošim zajmovima, što je za 37 posto više nego u prvoj polovini prošle godine, zbog povećanja loših zajmova za 20 posto, navodi se izvješću o poslovnim rezultatima Intese.

Dobit od trgovanja u drugom tromjesečju smanjila je za 70 posto, na 161 milijun eura, a neto naknade za 6 posto, na 1,32 milijarde eura. Takvi podaci svjedoče o teškom makroekonomskom okruženju zbog recesije u Italiji, gdje Intesa inače ostvaruje 80 posto svojih prihoda. Zabrinutosti oko gospodarske krize u trećem najvećem gospodarstvu eurozone jedan su od čimbenika koje je rejting agencija Moody's navela među razlozima prošlomjesečnog sniženja rejtinga Intesi i drugim talijanskim bankama, koje je uslijedilo nakon što je Italiji snižen kreditni rejting za dva stupnja.

Talijanske banke pod velikim su pritiskom zbog širenje dužničke krize i smatra ih se ranjivima zbog toga što drže velike količine talijanskih državnih obveznica, te zbog rastućih troškova financiranja. Intesa je od svih talijanskih banaka najviše izložena talijanskim državnim obveznicama. Stopa adekvatnosti kapitala (Core Tier 1) banke Intese uvećana je na 10,7 posto na kraju lipnja, s 10,5 posto na kraju ožujka, i među najvišima je u Italiji.

(Hina/pd)

Komentari (1)
  • Moller
    Moller 16:08 3.8.2012.

    evo mede i pred našim sigurnosnim vratima

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!