Ne utječu samo špekulanti na cijenu goriva, nego i ovih 11 faktora

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2012. u 14:45

Mnogo se razglaba o tome što zapravo najviše utječe na cijene goriva koje se u većini slučajeva, na štetu potrošača, kreću uzlaznom putanjom. Mnogi su uvjereni kako na dnevnu volatilnost cijena ponajviše utječu špekulanti, ali ipak postoje neki fundamentalni faktori koji utječu na kretanje cijena. Tim se faktorima pozabavio Business Insider.

Opće je pravilo, prema IEA (Energetska informativa agencija), da je dvije-trećine troškova za gorivo određeno cijenom nafte. Ostatak je kombinacija poreza, rafinerija, distribucije i marketinga. No to su samo neki od temeljnih jedanaest faktora koji utječu na cijenu goriva.

1. Marketing

Uključuje troškove održavanja i upravljanja benzinskim postajama jer nije besplatno prodavati brendirane grickalice.



Businessinsider.com

2. Porezi

Prosječni porez na benzin u SAD-u je 49,5, dok je savezni 18,4 centa po galonu. Trošarina na benzin se nije mijenjala od siječnja i iznosi 20,9 centa.



Businessinsider.com

3. Troškovi prerade nafte

Različite formulacije benzina potrebne u različitim dijelovima zemlje nose i različite cijene, a i sama prerada nafte nosi određene troškovo tokom jedne godine.



Businessinsider.com

4. Geopolitika

Tržište jako ovisi o iranskom režimu i politikama koje provode, a već sama pomisao na prekid opskrbe naftom uzrokuje rast cijena te sirovine.



Businessinsider.com

5. OPEC

Prema IEA-i, proizvodni višak proizvodnje OPEC-ovih kapaciteta krajem 2011. godine pao je na 2,6 milijuna barela po danu, no očekuje se da će kapaciteti opet porasti na 3,6 milijuna do kraja ove godine. S obzirom na količine koje proizvode, jasno je da je riječ o velikom igraču koji itekako utječe na cijenu crnog zlata.



Businessinsider.com

6. Proizvodnja zemalja izvan OPEC-a

U periodu koji je završio u rujnu 2011. godine 53 posto američkog uvoza nafte i naftnih derivata odnosilo se na zemlje koje nisu članice OPEC-a, ponajviše na Meksiko i Kanadu. Uglavnom, ukupno SAD čak trećinu nafte uvozi iz zemalja koje se nalaze izvan OPEC-a.



Businessinsider.com

7. Rast potražnje

Prema Roubini Global Economicsu rast potražnje uglavnom je potaknut kineskom potrošnjom čije je tržište jedno od najvećih. Osnovna je ekonomska logika da rast potražnje utječe i na rast cijena.



Businessinsider.com

8. Udaljenost od izvora opskrbe

Što je zemlja udaljenija od države iz koje uvozi naftu, odnosno od luka, rafinerija i naftnih terminala, to je i cijena veća jer su troškovi distribucije viši.



Businessinsider.com

9.Tečajne stope

Što je valuta neke zemlje snažnija to je manji rizik od rasta cijene nafte.



Businessinsider.com

10. Vrijeme

U blažim vremenskim uvjetima cijene su manje, dok su u ekstremnim uvjetima one više.



Businessinsider.com

11. Špekulacije i hedging

Ovo su jedni od najkontroverznijih faktora. Prema mišljenju CFTC-ovog povjerenika, Barta Chiltona, drastične promjene cijene u 2008. godini, koja je u lipnju iznosila 147 dolara da bi do prosinca pala na samo 30 dolara, bile su izazvane upravo zbog špekulanata.

On navodi kako nema nikakvog opravdanja za takve promjene koje bi se moglo pronaći u tržišnim zakonima ponude i potražnje te je jasno da su razlozi proizašli iz pretjeranih tržišnih špekulacija.

No naveo je i kako špekulanti imaju vrlo važnu tržišnu ulogu jer štite brojne strane od rizika proizvođača. Može se stoga zaključiti kako špekulanti utječu na volatilnost cijena nafte, ali u konačnici nemaju velik utjecaj na prosječne cijene.



Businessinsider.com

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Špekulanti su glavni zbog kojih plaćamo svi skupa ovu cijenu.

New Report

Close