Na rezultate Croatia Airlinesa utjecala snažna konkurencija

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 18:00

Poslovanje Croatia Airlinesa u 2012. godini i dalje se odvija u uvjetima snažne tržišne konkurencije, osobito u međunarodnom redovitom prometu uz kontinuirani rast cijena mlaznog goriva. Na hrvatskome zrakoplovnom tržištu izražena je sezonalnost prometa s visokim stupnjem konkurencije u ljetnim mjesecima.

Tijekom ljetne sezone 2012. godine osim Croatia Airlinesa na hrvatskom tržištu operira preko 90 aviokompanija, više od polovine svih putnika preveze se u trećem kvartalu, dok je u zimskom razdoblju prisutnost konkurencije
minimalna.

“U Hrvatskoj je i u 2012. godini prisutan problem lanca vrijednosti zračnog prijevoza te ga je moguće riješiti strateškim pristupom države, koja je osim Croatia Airlines vlasnik 8 zračnih luka i kontrole leta, kao i monopolskog dobavljača goriva INA. Stanje industrije zračnog prijevoza na globalnoj razini odražava se i na poslovanje Croatia Airlinesa te na prometne i financijske učinke pojedinih tržišta ovisno o ekonomskoj situaciji u pojedinim zemljama”, stoji u priopćenju CA objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U prvom polugodištu 2012. godine Croatia Airlines ostvario je rast ukupnog prometa i prometnih učinaka. Povećanje naleta u BH od 2%, te smanjenje broja letova od 1% ukazuju na povećanje broja dužih letova u redu letenja. Istovremeno, prevezeno je 848.684 putnika, odnosno 1% više u odnosu na isto razdoblje 2011. godine što je zajedno rezultiralo porastom ostvarenih putničkih kilometara za 7%. Kao rezultat krize broj prevezenih putnika u domaćem prometu je u padu za 5%, dok međunarodni promet ostvaruje porast od 4%.

Gubitak Croatia Airlinesa u prvom polugodištu ove godine iznosio je 83,9 milijuna kuna, što je za 16 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su iz financijskog izvještaja Croatia Airlinesa. Ukupni prihodi Croatia Airlinesa u prvih šest ovogodišnjih mjeseci povećani su na godišnjoj razini za 7,7 posto, na 768,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi narasli su za 4,8 posto, na 852,6 milijuna kuna. Prvo polugodište obilježio je blaži rast prevezenih putnika i rast prodaje na gotovo svim tržištima, s povećanjem od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u izvještaju. Broj putnika porastao je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U domaćem redovnom prometu broj putnika pao je za pet posto, a u međunarodnom je povećan je za tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U charter prometu prevezeno je 22,8 tisuća putnika, što je rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali charter čini tek 3 posto ukupnog prometa. Prijevoz tereta u tonama veći je za pet posto.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

(pd / Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close