Na europskim burzama zavladala nervoza

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2012. u 16:50

Europska tržišta dionica oscilirala su u četvrtak između pozitivnog i negativnog teritorija, pri čemu su ulagače ohrabrile europske poruke o nužnoj izravnoj dokapitalizaciji banaka iz europskog kriznog fonda ali ih je u međuvremenu razočarala snižena procjena američkog gospodarskog rasta.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,5 posto na 5.323 boda dok je frankfurtski DAX bio je osjetno skromnijem dobitku, od samo 0,1 posto, i iznosio je 6.284 boda. Pariški CAC ostao je pak gotovo nepromijenjen i iznosio je 3.016 bodova. U fokusu je i dalje Španjolska, troškovi čijeg su zaduživanja poskočili nadomak neodržive razine a sprema se izdati novu obveznicu kako bi financirala spašavanje posrnule Bankije i pomogla u financiranju prezaduženih regija.

Španjolske nedaće potaknule su u srijedu Europsku komisiju da predloži uspostavu ‘bankovne unije’ i zatraži izravnu dokapitalizaciju posrnulih banaka iz europskog kriznog fonda. Takav je signal u četvrtak poduprlo europski bankovni sektor, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 0,5 posto. Tako je BNP Paribas dobio na vrijednosti 1,3 posto, UniCredit 1,2 posto, Deutsche Bank 0,9 posto a Intesa SanPaolo 0,5 posto.

U međuvremenu je američka vlada u četvrtak snizila procjenu gospodarskog rasta u prvom tromjesečju, 2,2 na 1,9 posto. Tržišta je razočaralo i izvješće privatne tvrtke ADP, koje je pokazalo skroman rast zapošljavanja u američkom privatnom sektoru u svibnju. Takvi su podaci potpirili strahovanja u vezi s gospodarskim rastom pa su najveći gubitnici na tržištima u četvrtak bili ciklički sektori.

Tako je njemački proizvođač čelika Thyssenkrupp oslabio 2,2 posto a na gubitku su bili i proizvođači čelika Heidelbergcement i Lafarge, i to 1,3 odnosno 1,2 posto. Oslabio je i proizvođač industrijskih kemikalija BASF 0,9 posto. Automobilski sektor također je izgubio na vrijednosti, pa je Fiat oslabio tri posto, Renault 1,1 a Michelin 1,8 posto.

Trgovci očekuju oscilacije i u narednim tjednima, s obzirom na izbore u Grčkoj čiji bi ishod mogao odlučiti i o ostanku odnosno odlasku Grčke iz eurozone. Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,05 posto na 8.542 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close