Kulić: Rohatinski čuva interese stranog kapitala, potreban tečaj od 14 kuna za euro

Sve što je vrijedilo prodali smo, riješili smo se banaka a hrvatsko gospodarstvo nema tko pratiti. Najvažnije u spasu koji sad tražimo jest da vidimo može li Hrvatska zadobiti monetarnu vlast, koju nemamo od 1991. godine, kazao je u intervjuu za Novi list ekonomist Slavko Kulić.

On smatra da monetarnu vlast u svojim rukama nema niti guverner HNB-a. "Rohatinskog hvale jer je prihvatio dogorjelu baklju koja mu je dana i koju čuva. On čuva interese stranog kapitala, a ne naroda i radnika. Rohatinski dobro zna što radi i to vrlo dobro obavlja. S obveznim rezervama koje su sezale i do 65 milijardi kuna on je godinama održavao stabilnost jer je taj novac – pet po pet milijardi – vraćao stranim bankama“, poručio je Kulić koji smatra da će Hrvatska bankrotirati krajem 2011. godine.

”Doći ćemo u jedno veliko pomanjkanje svega. To se zove stanje egzistencijalne anksioznosti. Ali bit ćemo mirni i nitko neće izlaziti na ulice jer smo svi u to umiješani – i građani i država. Jer na građane se odnosi 23 milijarde eura duga, dok je onaj državni 47 milijardi“, pojasnio je Kulić.

On se zalaže i za devalvaciju kune. ”Nećemo doći do stvaralačke koncepcije i prave izvozne orijentacije s postojećim tečajem. No, promjene tečaja nema bez konsenzusa. Dakle, ne možemo promijeniti tečaj a da ne znamo što hoćemo! O tome mora biti donesen konsenzus u Hrvatskom saboru“, rekao je Kulić te dodao da ako bi se išlo na postepenost onda bi to potrajalo, a tečaj bi onda bitno bio korigiran. ”Prema meni ne bi trebao stati na devet kuna, nego najmanje 14 kuna za euro", poručio je Kulić.

(pd)

Komentari (3)
 • peacemaker
  peacemaker 13:07 27.7.2010.

  Običan prosječan čovjek ne treba metorološku prognozu da bi znao u kom smjeru puše vjetar. Čovjekove slobode i suverenost naroda su obrnuto proporcionalni dužničkom ropstvu. Problem proračunskih minusa i suverenih javnih dugova se pokazao kao čista Ponzi shema. Središnje banke su ruku pod ruku marljivo radile s nadnacionalnim institucijama poput Svjetske Banke i MMF-a u lovu na sve svjetske valute, devalvaciji novca i uništenju suverenih nacija, u pokušaju uspostavljanja globalne kontrole financijske elite nad inteligentim životnim oblicima ove planete kroz jednu svjetsku vladu i jednu svjetsku valutu.

  Oko HNB-a Sve Manje Pušača I Sve Veća Pušiona [cromalternativemoney.org]

 • Pro9
  Pro9 11:48 22.7.2010.

  Složio bi se s gosp. Kulićem da je 14 kuna za 1 euro realnije od tečaja koji se drži godinama, isto tako mi je jasno zbog čega HNB provodi ovakvu politiku. Kao što Hrvatska ni po čemu nije ravnopravna sa svojim zapadnim partnerima u vezi bilo čega, takva je stvarnost, jednako tako ni ovdje HNB ne može staviti domaće interese pred one o kojima ovisimo. Dakle shvaćam gosp. Kulića jako dobro ali insinuirati i tvrditi da gosp. Rohatinski ovdje “igra prljavo” s punim znanjem i punom odgovornosti je neozbiljno pa čak i sa strane obično serioznog gosp. Kulića.

 • frckavi
  frckavi 10:49 22.7.2010.

  Ovaj je stvarno genije. A što bi se dogodilo kad bi tečaj otišao na 14,00 kn? Kako bi svi oni koji imaju kredite s valutnom klauzulom (građani, firme, država) to otplačivali? Tko bi opet na tome zaradio?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve