Kraj pandemija ruši dobit farmaceuta

Autor: Stjepan Škramić , 28. travanj 2011. u 12:40

Dobit farmaceutskih kompanija koja je uzletjela na krilima globalnih pandemija gripe, počela je tonuti s prestankom potražnje antivirusnih lijekova. Iz izvješća velikih globalnih kompanija, Sanofi-Aventisa i GlaxoSmithKlinea, vidljivo je da je “zlatno antivursno doba” završilo.

Francuska kompanija Sanofi-Aventis koja je ovoga mjeseca kupila Genzyme u prvom je kvartalu zabilježila pad dobiti zbog konkurencije na tržištu generika koja je ugrozila prodaju njihovih pet lijekova, a kraj pandemije svinjske gripe znači i kraj potražnje za njihovim lijekom za tu bolest.

Prihodi su iznosili 2,17 milijardi eura, što je ipak nešto više od očekivanja analitičara koji su prognozirali 2,13 milijardi, pa je i cijena dionica porasla simboličnih 0,3 posto na pariškoj burzi. Prodaja je pala 1,5 posto u prva tri mjeseca ove godine – očekivao se nešto manji pad – a prihoda od prodaje lijeka protiv svinjske gripe nije uopće bilo. Ukupna prodaja cjepiva pala je čak 38 posto.

Akvizicijom Genzymea, Sanofi-Aventis je dobio nove lijekove, a kompanija traži i druge potencijalne mete za kupnju, što je jasan znak da njihovi laboratoriji zasad nemaju perspektivne kandidate za nove lijekove.

Engleska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) u svom je izvješću objavila 14-postotni rast dobiti u prvom kvartalu, no tome je uveliko pomogla prodaja udjela u Quest Diagnostics. Neto dobit iznosila je 2,53 milijardi dolara, što je dosta dobar rezultat jer je kompanijin lijek Valtrex pod udarom generika, a ni gripe više nema. Tome valja dodati i pad prihoda od Avandije, lijeka za dijabetičare za kojeg se ispostavilo da može povećati rizik od srčanog udara.

Ono što GSK drži na pozitivnom putu jesu prihodi na tržištima država u razvoju i Japanu, a analitičari upozoravaju da ove godine očekuju bolje rezultate. Nakon objave izvješća cijena dionice porasla je 2,1 posto na burzi u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close