Kosor: Josipović ne može od mene tražiti ostavku

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2010. u 09:15

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je sinoć Hini da ona ni na koji način nije inicirala postupak za opoziv predsjednika Ive Josipovića, da on nema ustavnog utemeljenja tražiti njenu ostavku, te je pozvala predsjednika Republike da “sjednu za stol” i razgovaraju, bez slanja poruka putem medija.

Povod za reagiranje premijerke Kosor je izjava predsjednika Ive Josipovića objavljena u Dnevniku Nove TV. U objavljenom dijelu, predsjednik Ivo Josipović kaže: “Pozivam gospođu Kosor da pokrene u Saboru proceduru za opoziv predsjednika Republike”, a na novinarski upit je li doista na to spreman, Josipović je odgovorio: “Ja sam spreman na to, ali ako gospođa Kosor s time ne uspije, očekujem njezinu ostavku”.

“U svakom slučaju, predsjednik Republike ne može od mene tražiti ostavku jer za to nema ustavnog utemeljenja”, kazala je Kosor Hini u telefonskom razgovoru upitana za komentar izjave predsjednika Josipovića. Dodala je da “ne razumije na temelju čega ju predsjednik Republike na to poziva” i negirala da je na bilo koji način inicirala ili razgovarala o postupku opoziva hrvatskog predsjednika, a o čemu danas pišu pojedini mediji.

“Nikada nisam nigdje rekla da ću pokrenuti postupak ili na bilo koji način inicirati postupak za opoziv predsjednika Republike. Prema tome ne razumijem na temelju čega me predsjednik na to poziva”, kazala je Kosor. “Vjerojatno su to bile ideje nekih drugih, ali ja to nikada nisam rekla. Zato predlažem gospodinu Josipoviću da sjednemo za stol, kao što sam mu već jučer predložila”, kazala je premijerka.

Ističe da nije dobro da si predsjednik Republike i predsjednica Vlade šalju poruke putem medija. “Mislim da bi bilo jako dobro da si ne šaljemo poruke preko medija. Naime, vjerujem kako bi, da smo razgovarali prije njegova govora (u Sarajevu) o sadržaju tog govora, sada bilo manje tema za raspravu”, rekla je Kosor.

“U svakom slučaju predsjednik Republike ne može od mene tražiti ostavku jer za to nema ustavnog utemeljenja”, naglasila je Kosor ističući da svatko treba raditi u okviru ustavnih ovlasti. “Ja se i dalje usrdno zauzimam da svatko od nas radi strogo u okviru svojih ustavnih ovlasti, poštujući sustav parlamentarne demokracije u kojem živimo”, kazala je Kosor i izrazila još jednom nadu i želju da će s predsjednikom Josipovićem razgovarati već danas “osobno a nikako putem medija”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close