Karlovačka pivovara: Proizvodnja raste, ali je emisija CO2 po hektolitru piva manja

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2012. u 12:25

Stara kanalizacija zamijenjena je novom u kojoj je odvojena otpadna voda iz proizvodnje, oborinska, kao i sanitarna.



PXL

Stalno radimo na poboljšanju utjecaja na okoliš naših marki i poslovanja, pa smo zadovoljni što smo uspjeli ostvariti napredak u svim segmentima potrošnje energije – rekao je Zvonimir Nemet direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare prilikom predstavljanja Izvješća o održivosti tvrtke za prošlu godinu.

Proizvodnja raste

Tako je Pivovara lani u odnosu na godinu prije smanjila ukupnu potrošnju energije za osam posto. Potrošnja toplinske energije potrebne za proizvodnju hektolitra piva smanjena je za deset, a utrošak struje za pet posto. Uz to i potrošnja vode manja je za šest posto.

–Smanjili smo i emisiju CO2 sa 11 na 9,4 kilograma po hektolitru proizvedenog piva, a naglašavam da je u promatranom razdoblju proizvodnja rasla. Posebno se ponosimo što smo završili rekonstrukciju internog kanalizacijskog sustava.

Stari sustav bio je mješovitog tipa i sva otpadna voda prolazila je kroz iste cijevi. To je zamijenjeno novim, koji ima tri odvojena sustava: za otpadne vode iz proizvodnje, drugi za oborinske te treći za sanitarne vode, a sustav uključuje i pročistač – zaključio je Nemet. Predsjednik Uprave Alexander Gerschbacher dodao je da im je održivost poslovanja vrlo visoko na ljestivci prioriteta.

Ulaganje u proces i – ljude

–Neprestano napredujemo u našoj strategiji Proizvodimo bolju budućnost, a to je rezultat konkretnih akcija poput ulaganja u tehnologiju i unapređenje naših internih postupaka i procedura, ali i edukaciju zaposlenika –rekao je Gerschbacher.

Naglasio je da su rezultati toga i Okolišna dozvola koju je karlovačka, kao prva među pivovarama u Hrvatskoj, ishodila od Ministarstva zaštite okoliša. Tu su i drugi certifikati poput OHSAS 18001 za zaštitu zdravlja i sigurnost, ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, ISO 22000 za kvalitetu hrane, te nedavno obnovljen ISO 14001 za upravljanje okolišem.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close