Kako je Jovanović naljutio računovođe

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2012. u 13:00

Nakon što je ministar Željko Jovanović jučer za smanjenje plaća učiteljima i nastavnicima okrivio računovođe i njihovu pogrešku u radu, regirali su iz nadležne Udruge.

‘Izjava Ministra je netočna i nije utemeljena na stvarnim činjenicama. Istina je, da su škole 27. srpnja 2012. godine dobile obavijest Ministarstva u kojoj je objašnjen obračun naknade plaće za godišnji odmor za srpanj 2012. godine.

Međutim, u konkretnom slučaju to je irelevantno, jer takav način obračuna utvrđen je Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima kao i ranijih godina. Problem je nastao kada je Ministarstvo odobrilo sredstva za isplatu plaće za srpanj 2012. godine u iznosu koji je utvrđen na temelju umanjenih koeficijenata (dokument: „print lista“) i razlike sredstava za naknadu plaće za godišnji odmor što je bilo nedostatno za ispravan obračun plaće prema navedenoj obavijesti’, navodi se u priopćenju Udruge tajnika i računovođa u školstvu kojeg potpisuje predsjednica Udruge Ela Kovačić, prenosi Dnevnik.hr.

Ističu kako nije objašnjen Zaključak Vlade RH od 19. srpnja 2012. kojim se od 1. kolovoza neće isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža, što je škole dovelo u zabludu s obzirom da je na „print listama“ Ministarstva već bio smanjen koeficijent učiteljima i nastavnicima.

Mnoge škole su pokušavale dobiti konkretnu informaciju od samog Ministarstva, ali bilo je nemoguće u vremenu od 1. kolovoza do 2. kolovoza dobiti ikoga nadležnog za ovo pitanje u Ministarstvu, pa su mnoge škole isplatile umanjene plaće.

‘Napominjemo kako je glavni uzrok isplate umanjene plaće u većini škola nedostatak sredstava, a ne krivi obračun, što se vrlo lako može utvrditi pregledom obračunskih lista i „print liste“ kao pomoćnom obrascu na kojem MZOŠ vodi evidenciju o zaposlenicima škole, sa svim potrebnim podacima o svakom zaposleniku radi utvrđivanja koeficijenta složenosti poslova i radnog mjesta , vremena rada i za odobravanje sredstava za obračun plaće.

Izjavom Ministra svaljena je krivnja na osobe koje u sustavu imaju najmanju mogućnost utjecaja na politiku isplata plaća. Računovođe su kao zaposlenici škola samo izvršioci tuđih odluka. Žao nam je što Ministar nije detektirao pravi problem i pravog krivca za nastalu situaciju. Bez obzira na sve, računovođe, će kao pravi profesionalci napraviti ispravak plaće i kao svjesni građani RH neće tražiti prekovremene sate za to.

Udruga tajnika i računovođa u školstvu očekuje da će se ministar Jovanović kao odgovorna osoba ispričati što je javnost doveo u zabludu rekavši kako su učitelji dobili manju plaću zbog greške računovođa, ne samo radi dostojanstva računovođa u osnovnim i srednjim školama, već i radi istine’, zaključuje se u priopćenju Udruge. Priopćenje preneseno s portala Dnevnik.hr.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bez obzira na sve pomoćnike, savjetnike, konzultante opet ništa ne znaju napraviti kako treba.

New Report

Close