Josipović pozvao premijerku da pokrene proceduru za opoziv predsjednika

Pozivam premijerku Kosor da u Saboru pokrene proceduru za opoziv predsjednika Republike, ali ako ne uspije, očekujem njenu ostavku, kazao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Novu TV koji će biti emitiran večeras u vijestima.

Josipović također ističe uvjerenje da ni na koji način nije prekršio Ustav, prenosi Vecernji.hr. Inače, o odgovornosti Predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud dvotrećinskom većinom svih sudaca. Kada bi se premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlučila na taj potez morala bi se pozvati na članak 104. Ustava koji kaže: Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti".

Međutim, za to nema baš nikakve šanse jer postupak može pokrenuti isključivo Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Da bi se to dogodilo, opoziv predsjednika morali bi podržati i zastupnici SDP-a koji to nemaju namjeru učiniti.

Podsjetimo, predsjedništvo HDZ-a jučer je izravno optužilo Josipovića da je prekršio Ustav jer nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH, koje je izrekao u parlamentu BiH, koordinirao s Vladom.

(pd)

Komentari (6)
 • zivac
  zivac 18:15 18.4.2010.

  Goni bandu lopovo do iznemoglosti nemoj posustat i poduzmi sve da se osposobi GOLI OTOK i tamo da se smjeste svi skupa
  Nemogu da zamislim da je država pokradena i zadužena još 5 koljena unaprijed a da niko za to neće odgovarati još samo toj bandi treba dati povlaštene mirovine kao nagradu

 • Ghrall
  Ghrall 17:55 18.4.2010.

  Sve bolji mi je taj čovjek.

 • BAKICAAA
  BAKICAAA 21:59 17.4.2010.

  …pa ne bumo to valjda opetovali…jedva smo i ove nedavne predsjedničke izbore preživjeli…
  …al profesori ko profesori…oni bi stalno ponavljali…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve