Iznenađuje li vas ova statistika o javnim i privatnim fakultetima?

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2012. u 13:10

Odluka o odabiru fakulteta svakako je jedna od najvažnijih životnih odluka mladih ljudi koji nakon srednje škole odluče nastaviti svoje obrazovanje. Osim samog područja studiranja, postavlja se i pitanje da li je bolje studirati na javnim ili privatnim fakultetima? Portal EduCentar napravio je istraživanje o kvaliteti studiranja na privatnim i javnim fakultetima te došao do nekih zanimljivih zaključaka.

Od 800 studenata koji su sudjelovali u istraživanju 61 posto ih studira na javnom, a 39 posto na nekom od privatnih učilišta.

Kao glavni razlog za odabir javnog fakulteta ispitanici ističu nedostatak financijskih sredstava, ali i uži spektar usmjerenja na privatnim fakultetima. Osim toga, smatraju i kako je diploma sa javnog fakulteta još uvijek jača na tržištu rada od diplome privatnog učilišta.

Ispitanici sa privatnih učilišta kao glavne prednosti privatnih fakulteta navode bolju organiziranost studija, rad u manjim grupama te individualni pristup prema studentima. Osim toga, kao prednost vide i mogućnost poslijepodnevnih/večernjih predavanja, što osobito odgovara onima koji rade.

Bez obzira da li pohađaju javni fakultet ili privatno učilište, ispitanici smatraju kako fakultet na kojem studiraju nije lagan, no postoje razlike vremenu potrebnom za učenje za prolaznu ocjenu. Studenti sa privatnih učilišta, odnosno 61 posto njih, smatraju kako im je dovoljno malo učenja za prolaznu ocjenu i u prosjeku se pripremaju okotjedan dana (43%). Za razliku od njih, studenti sa javnih fakulteta, 59% posto njih, smatraju kako im je potrebno više truda da bi ostvarili prolaznu ocjenu pa im treba i po nekoliko tjedana (35%).

Ponavljanje godine noćna je mora za svakog studenta, a čak dvije petine ispitanika (41%) s javnih fakulteta ponavljalo je godinu, dok je na privatnim sveučilištima samo 5% studenata moralo ponovno upisati godinu. Kao glavni razlog za pad navode loše postavljene ispitni rokovi, a to smatra 82% ispitanika na privatnim i 46% ispitanika na javnim fakultetima.

Studenti sa privatnih učilišta zadovoljni su svim aspektima studiranja, dok kao posebne prednosti navode tehnička pomagala u nastavi (93%), komunikaciju s profesorima i prostor u kojima se održava nastava (92%).

Nešto manje su zadovoljni kvalitetom praktične nastave (80%) i pripremom za ulazak na tržište rada (80%).

Najviše ispitanika kao glavne prednosti privatnog obrazovanja posebno ističe komunikaciju s profesorima i usvajanje praktičnih znanja, a kao izraženu prednost vide i dostupnost literature budući da većina studenata privatnih učilišta ima plaćenu literaturu (61%), dok većina kolega s javnih fakulteta mora fotokopirati svoju ispitnu literaturu (86%).

Većina ispitanika sa privatnih učilišta smatra kako studiranje na privatnom učilištu nema mane, no neki ispitanici ipak navode neke nedostatke kao što su cijena studiranja, nepriznavanje diplome od strane poslodavca i predrasude zbog plaćanja studija.

Više od polovice ispitanika privatnih učilišta (52%) često je žrtva predrasuda zbog toga što su se odmah odlučili na plaćeno školovanje, dok ih 38% doživljava predrasude, ali rijetko. Svega 10% ispitanika se nikada nije susrelo s predrasudama zbog pohađanja privatnog studija. Ispitanici izloženi predrasudama najviše ih doživljavaju od strane poznanika (81%) i prijatelja (56%). Ujedno više od polovice ispitanika javnih fakulteta (52%) priznaje da ima predrasude prema kvaliteti studiranja na privatnim učilištima.

Studenti na javnim fakultetima ne dijele slično zadovoljstvo i puno su manje zadovoljniji uvjetima studiranja. Najviše su zadovoljni prostorom za održavanje nastave (66%) i dostupnošću asistenata za potrebe konzultacija (65 %), dok su najmanje zadovoljni pripremom za ulazak na tržište rada i kvalitetom praktične nastave (33%).

Kao prednosti studiranja na javnom fakultetu najviše ispitanika ističe priznavanje diplome od strane poslodavaca, kao prihvatljivu cijenu studiranja. Uz navedeno, dio studenata smatra i kako su veća konkurencija među studentima i nužnost snalaženja ključne prednosti studiranja na javnom fakultetu.

Kao glavni nedostatak ispitanici sa javnih fakulteta navode prevelik broj studenata u odnosu na broj profesora, a neki su kao nedostatke istaknuli i manjak prostora spore promjene u izboru kolegija i mijenjanju nastavnog plana u skladu s potrebama na tržištu rada.

No, u slučaju da ponovno mogu birati fakultet, većina bi studenata ponovno donijela istu odluke, 90 posto za privatne i 92 posto za javne fakultete.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close