HZZO kasni s plaćanjem dugova za lijekove

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2008. u 16:25

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kasni s plaćanjem dugova za lijekove ljekarnicama i veledrogerijama 280 dana ili devet mjeseci, što dovodi u pitanje njihovo poslovanje i spremnost proizvođača na daljnju isporuku lijekova, upozorio je predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Vladimir Klobučar te zatražio hitni sastanak s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem.

Klobučar ističe kako je osam proizvođača lijekova obustavilo ovoga tjedna isporuku lijekova i medicinskog materijala na hrvatsko tržište, ne želeći pritom reći o kojim je proizvođačima riječ. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o tome se danas nije mogla dobiti nikakva informacija. Predsjednik Udruženja veletrgovaca lijekovima ipak dodaje da ne treba očekivati znatnu nestašicu lijekova, budući da veledrogerije vlastitim zaduživanjem pokrivaju troškove nabavke najvažnijih lijekova.

Naime, radi normalnog poslovanja, tj. podmirenja dugova prema proizvođačima lijekova, veledrogerije su se morale kreditno zadužiti 1,1 milijardu kuna, zbog čega bankama plaćaju i kamate od 100 milijuna kuna mjesečno. HZZO je, pak, prema ugovoru, dužan troškove za lijekove podmiriti u roku od 120 dana, odnosno četiri mjeseca. Klobučar procjenjuje da je dug HZZO-a ljekarnama za pet mjeseci iznad ugovornog roka dosegnuo oko 1,5 milijardi kuna, te da se mjesečno povećava za dodatnih 80 milijuna kuna. Država propagira financijsku disciplinu, a sama se toga ne pridržava.

Veledrogerije s druge strane zbog kašnjenja ostvaruju prihod na papiru, a dužne su državi plaćati poreze na temelju registriranog prometa, kaže Klobučar. Udruženje veletrgovina HGK, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska ljekarnička komora stoga zajednički traže razgovor s ministrom zdravstva kako bi se pronašao izlaz iz sadašnje financijske situacije.

(HRT)

Komentari (1)
Pogledajte sve

DA, situacija je postala kritična….. vjerujte mi…mislila sam da će nešto baciti zdravtsvu od Ine , onako
pod zub…ali, nema ……nema….nema…… treba pojačati zalihe, i ONO NAJGORE- I S P U N I T I G O D I Š N J E
U G O V O R E NE količine, na osnovu kojih su dobiveni SOLIDNI UVJETI / cijene , rabati blabla.—-/ KOMA….
UGOVORI SU UPITNI , u krugu jedni drugima…. a najviše kako vidite plaču veledrogerije, jer IMAJU
SKLOPLJENE OBVEZUJUĆE UGOVORE SA TUZEMNIM I INOZEMNIM PROIZVOĐAČIMA…..

New Report

Close